logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy év alatt több mint háromnegyedével nőtt a rezsiár Németországban

Óriási problémák elé néz egy keletnémet kisváros amiatt, hogy év végén leállhat a Németországba irányuló orosz kőolajszállítás 90 százaléka. Az Odera-parti Schwedtben található ugyanis az egyik legnagyobb, az orosz nyersanyag feldolgozására specializálódott kőolajfinomító. A város lakói máris katasztrófáról és csődről beszélnek, miközben a helyi polgármester nem látja a kiutat. A német kormány külügyminisztere eközben egy fórumon kijelentette: „nem érdekel, hogy mit gondolnak a német szavazóim, teljesíteni akarom az ígéretemet az ukrán népnek” – hangzott el az M1 Híradóban.

A lengyel-német határon, a volt NDK területén fekvő Schwedt kisváros története talán legnagyobb kihívásával készül szembenézni. A város olajfinomítója kőolajtermékekkel látja el Berlint és környékét. Az üzemet azonban kifejezetten az orosz nyersolaj finomítására tervezték, de a Moszkva elleni szankciók miatt év végére valószínűleg be kell zárniuk.

„A finomító Schwedt szimbóluma. Szörnyű dolgok fognak történni, ha bezárják az üzemet, vagy a helyzeten nem lehet változtatni. Tehát az üzem egyszerűen nem állhat le” – mondta egy helyi férfi.

„Ez nagyban megnehezíti majd az életünket és mindenki azon gondolkodik, hogy hogyan tovább” – panaszkodott egy másik helyi lakos.

A német kormány azt tervezte, hogy Németország egyik legnagyobb kikötővárosán, Rostockon keresztül importál nyersolajat Schwedtbe, de ehhez korszerűsíteni kellene a csővezetékeket és át kellene alakítani a finomítót, ami nagyion sok pénzbe kerülne.

„A finomító a város fontos munkahelyet biztosító vállalkozása. Egyben városunk fűtési energiaforrása is, hiszen hulladékhője hőenergiát és melegvizet termel a schewdti háztartásoknak. Ha a finomító leáll, mi mindent elveszítünk”

– mondta a város polgármestere.

A német szövetségi kormány ígéretet tett arra, hogy megoldja problémát, de a helyiek azt mondják: aggódnak a finomító jövője miatt.

„Nem érdekel, hogy mit gondolnak a német szavazóim, teljesíteni akarom az ígéretem az ukrán népnek”

– ezt egy minapi fórumon mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A zöldpárti Annalena Baerbock arról is beszélt: tudja, az emberek az utcára fognak vonulni, hogy elmondják, nem tudják kifizetni az energiaárakat. De Berlinnek még így is ki kell állnia Ukrajna mellett, vagyis szerinte a kormány nem hátrálhat meg és nem vonhatja vissza az Oroszország elleni szankciókat.

Szászország CDU-s miniszterelnöke azonban a Weltnek arról beszélt: kell orosz gáz. Michael Kretschmer szerint Németország nem sokáig húzhatja orosz energiahordozók nélkül.

Bár Németországban a legfrissebb elemzések szerint

egy év alatt 78 százalékkal emelkedett a rezsiszámla,

az embereknek pedig már az étkezés és a fűtés között kell választaniuk, nagyobb utcai megmozdulások még nem voltak.

Nem úgy, mint a szomszédos Csehországban, ahol szombaton – egyes becslések szerint – százezrek vonultak utcára. A Vencel téren összegyűlt tömeg előtt a szónokok élesen bírálták Brüsszel energiapolitikáját és az orosz-ukrán háborúhoz való hozzáállást. Sokan azt hangsúlyozták, hogy a prágai kormány „talán ukrán, talán brüsszeli, de semmiképpen nem cseh”.

Ajánljuk még