logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Drágább lesz az elektromos autók feltöltése a briteknél, mint a tankolás

| Szerző: hirado.hu
A villamos energia elszabadult költségei világszerte visszavethetik az elektromos járművek térnyerését, miközben fontos üzenetet közvetítenek az energetikai átmenetet siettető országok, mások között az Egyesült Államok vezetői számára.
Elektromos autót töltése. Fotó: MTI/Varga György

Az egekbe szökő energiaárak miatt hamarosan többet fizethetnek a britek elektromos járműveik töltéséért, mint a benzinüzemű autók tankolásáért – írja a The Washington Times. A lapnak nyilatkozó elemzők szerint a magas energiaárak világszerte visszavethetik az elektromos járművek térnyerését, ami a környezetbarát életmódot pártoló amerikaiak számára is tanulságos  lehet: amellett, hogy a prognózis előrevetíti a pénzügyi előnyök csökkenését, rámutat arra is, hogy ez történik, ha az energetikai átmenetet irracionális módon siettetik, nem számolva azzal, hogy az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások miben és milyen mértékben helyettesíthetik a fosszilis tüzelőanyagokat.

„Az Egyesült Államokban ez valójában az elektromos járműveket pártoló emberek egyik alapvető tévhitéhez vezet: azt állítják, hogy az elektromos járművek olcsóbbak, mert azt feltételezik, hogy a villamos energia ára alacsony marad” – mondta a The Washington Timesnak Kenny Stein, az Institute for Energy Research energiakutató politikai igazgatója.

Miként arról korábban beszámoltunk, a brit energiaszabályozó hatóság (Ofgem) a múlt héten bejelentette, hogy októbertől 80 százalékkal emelkedik a brit fogyasztók energiaköltsége, így az átlagos éves háztartási számlák 3549 fontra (1 731 821 forint) emelkednek. Az Ofgem vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az áremelés „tetemes hatással” lesz a háztartásokra szerte Nagy-Britanniában, januárban pedig újabb drágulás valószínűsíthető az energiapiacokon tapasztalható jelentős árnyomás következtében. Jonathan Brearley szerint a brit kormány támogatási csomagja jelenleg nyújt némi segítséget a háztartásoknak, ám egyértelmű, hogy az új miniszterelnöknek sürgősen további és határozott lépéseket kell tennie az áremelések hatásának kezelése érdekében.

Kapcsolódó tartalom

Nadhim Zahawi pénzügyminiszter arról nyilatkozott, hogy tervet készít elő a következő kormány számára. A brit Konzervatív Párt ezekben a napokban dönt arról, hogy Liz Truss jelenlegi külügyminiszter vagy Rishi Sunak volt pénzügyminiszter legyen a párt új vezetője és az ország következő miniszterelnöke. A pártszavazás eredményét szeptember 5-én jelentik be. Zahawi is elismerte, hogy az áremelkedés millióknak okoz majd gondot.

A Bloomberg szerint a tények szembemennek a brit kormány nyomatékosan hangoztatott állításával, miszerint nincs miért aggódni: „A háztartások, a vállalkozások és az ipari szereplők bízhatnak abban, hogy a tél folyamán is megkapják a szükséges áramot és gázt, mivel a világ egyik legmegbízhatóbb és legváltozatosabb energiarendszerével rendelkezünk” – idézi a lap a múlt hét elején kiadott kormányközleményt.

A 24 millió brit háztartás új átlagos villamos energia és gáz számlája azt jelenti, hogy az energiaszámlák csaknem megháromszorozódtak tavaly októberhez képest, amikor átlagosan 1277 fontot tettek ki, ami jelentős tényezője volt a 40 éves csúcsra emelkedő inflációnak.

Az Ofgem közölte, hogy nem ad előrejelzést januárra, amikor újra felülvizsgálják az energiaárakat, mert a piac továbbra is túlságosan változékony, de azt mondta, hogy az árak „jelentősen romolhatnak” 2023-ban is.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt képen: Egy elektromos járművet töltenek a Ring Central Coliseumban a kaliforniai Oaklandben, 2022. augusztus 25-én. A kaliforniai törvényhozók megszavazták, hogy 2035-ig betiltják az új benzinüzemű autók értékesítését. (Fotó: EPA/John G. Mabanglo)

Ajánljuk még