logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Visszaértek Brüsszelbe a szankciók – A megugrott energiaszámlák miatt az Európai Parlament inkább lemond a felújításokról

| Szerző: hirado.hu
Szinte egyetlen ágazatot sem kímél az energiaválság. Ahogy az intézmények és a háztartások kénytelenek átgondolni a gazdálkodásukat, úgy az Európai Parlament is takarékoskodásra kényszerül. Leginkább a szankciós politika hatására megugró energiaszámlák miatt lemondtak egy 6,7 millió eurós felújítási projektről.
Ukrán zászlók lobognak az európai uniós zászlók mellett az Európai Parlament épülete előtt Strasbourgban. Az EU ezzel fejezte ki szolidaritását Ukrajnával az ország orosz megszállása miatt 2022. március 7-én (Fotó: EPA/Julien Warnand)

A felfüggesztett beruházások közé tartozik többek között egy új légkondicionáló rendszer kiépítése, egy 250 ezer euró értékű szőnyegbeszerzés, valamint megmarad az a 400 ezer euró is, amelyet az Európai Történelem Háza elnevezésű múzeum világításának korszerűsítésére szántak. Bejelentették továbbá, hogy az egymillió eurós sajtószoba költségvetését is lefaragják.

Összesen 14 felújítási projektet húztak le a listáról, hogy az így felszabadult forrásokból inkább az Európai Parlament (EP) brüsszeli, luxemburgi és strasbourgi parlamenti épületeinek karbantartását finanszírozzák.

Az EP költségvetési bizottsága szerdán hagyta jóvá a 6,7 millió eurós átcsoportosítást, a bizottság elnöke, Leena Maria Linnus úgy fogalmazott, a költségek csökkentése elengedhetetlen az egekbe szökő energiaárak miatt. A kritikusok azonban azzal érvelnek, hogy a havi strasbourgi plenáris ülések elhagyása hatékonyabb módja lenne a költségcsökkentésnek

– írja Brussels Times.

Meg akarják állítani a „vándorcirkuszt”

Évente mintegy 114 millió eurót költenek arra, hogy az Európai Parlament havonta Strasbourgba költözzön ülésezni, derült ki az Európai Számvevőszék 2014-es elemzésésből. Az EP-képviselők évek óta próbálják megakadályozni a strasbourgi „vándorcirkuszt”, de a költözést az európai szerződésekbe foglalták. A francia tisztviselők ragaszkodnak ehhez leginkább, szerintük a helyszín kulcsfontosságú a döntéshozatal szempontjából. Bár a világjárvány alatt úgy is ment a munka, hogy David Sassoli, az EP akkori elnöke a koronavírus okozta korlátozások miatt megszakította a parlamenti üléseket a francia városban.

Roberta Metsola parlamenti elnök szóvivője azonban azt mondta a Politicónak,

a parlament az energiafogyasztás csökkentése mellett döntött, emellett megtartja a strasbourgi törvényhozási  helyszínt is, hogy megőrizze az EU-n belüli egységet.

A kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

 

 

Ajánljuk még