logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nem kapott elegendő támogató szavazatot a cseh kormány elleni bizalmatlansági indítvány

Nem kapott elegendő támogató szavazatot pénteken a cseh parlamentben a Petr Fiala jobboldali koalíciós kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány.

Az ANO mozgalom és a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) által csütörtökön délután benyújtott bizalmatlansági indítványt 22 órás vita után pénteken délelőtt csak 84 ellenzéki képviselő támogatta, ami nem volt elegendő a kormány menesztéséhez. A teremben megjelent 100 kormánypárti képviselő az indítványt elutasította.

A 200 tagú parlamenti alsóházban a kormány iránti bizalom megvonásához legalább 101 szavazatra lett volna szükség. A Petr Fiala miniszterelnök vezette ötpárti koalíciós kormány nyolc hónapja van hivatalban, s ez volt az első ellenzéki kísérlet a megbuktatására.

Az ellenzék szerint azért kellene lemondania a jelenlegi kabinetnek, mert képtelen kezelni az energiaválságot,

és súlyosan ártott Csehország nemzetközi megítélésének az, hogy Petr Mlejneket nevezték ki a civil hírszerzés igazgatójának. Mlejnek, miután a közvélemény nyomására elismerte, hogy a múltban kapcsolatokat tartott fenn egy korrupcióval gyanúsított személlyel, szerdán lemondott tisztségéről.

A két ellenzéki párt korábban azt hangoztatta, hogy ebben a félévben, amíg Csehország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét, nem tesz kísérletet a kormány megbuktatására. Andrej Babis, az ANO elnöke, volt kormányfő szerint azonban a helyzet most megváltozott.

Szerinte a kormány tétlensége katasztrófába sodorja az országot,

ezért az ellenzéknek lépnie kellett. Petr Fiala szerint viszont arról van szó, hogy Andrej Babis megpróbálja elterelni a figyelmet személyes problémáiról.

Szeptember közepén Prágában ugyanis bírósági eljárás indul a Gólyafészek-ügyben, amelyben Babist azzal vádolják, hogy európai uniós támogatásokkal élt vissza. A volt kormányfő ezt visszautasítja, s politikai megrendelésre készült pert emleget.

Ajánljuk még