logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Amerika, a milliárdosok hazája – ők a leggazdagabbak leggazdagabbjai

| Szerző: hirado.hu
Az Egyesült Államokban él a világ milliárdosainak több mint negyede, ez azt jelenti, hogy 2700 milliárdosból mintegy 720-an. A Forbes összeszedte, melyik amerikai államnak ki a leggazdagabb lakosa, és mekkora vagyonnal is rendelkeznek ezek az emberek. A listára nyolc nőnek is sikerült felkerülnie.

Bár az USA-nak több milliárdosa van, mint bármelyik másik országnak, arányuk azonban egyre csökken a világ többi részéhez képest. Míg 2010-ben a világ milliárdosainak mintegy 40 százaléka élt Amerikában, ma már ez a szám 27 százalék körül mozog – olvasható a Zero Hedge portálon.

De ki a leggazdagabb milliárdos 2022-ben az egyes amerikai államokban?

A Visual Capitalist munkatársa a Forbes adatai alapján utánajárt.

A krémek krémje

A listán szereplő milliárdosok a legkülönbözőbb területeken szerezték vagyonukat, ezek között a technológia, az autóipar, a vagyonkezelés és a videójátékok egyaránt megtalálhatók.

Jeff Bezos és Elon Musk relatív vagyona az Amazon és a Tesla részvényárfolyamával együtt ingadozott az elmúlt években. Ezek miatt a mozgások miatt mindketten különböző időpontokban viselték a világ leggazdagabb embere címet.

Korábban Jeff Bezos állt az első helyen, de most „csak” nettó 162 milliárd dollár (64 875 milliárd 978 millió forint) a vagyona. Bár lemondott a vezérigazgatói pozícióról, és nagy mennyiségű Amazon-részvényt adott el, a rangsor valószínűleg közeljövőben szorosan összefügg majd a vállalat teljesítményével.

Elon Musk Texas leggazdagabb milliárdosa, azonban csak nemrég lett az állam lakosa.

Költözése egy szélesebb elvándorlási hullám része, amely napjainkban az Egyesült Államokban zajlik. Érdekes, hogy Kaliforniában most először tapasztalható népességcsökkenés. Az államot elhagyók közül sokan választják Floridát vagy Texast.

Warren Buffett, az „omahai orákulum” messze a leggazdagabb milliárdos Nebraskában, 105 milliárd dolláros (42 051 milliárd 870 millió) nettó vagyonával. Annak ellenére, hogy a tőzsde történelmileg az egyik legrosszabb évkezdetet produkálta, Buffett vagyona meglepően stabil maradt.

Női milliárdosok

Nyolc nőnek sikerült felkerülnie a leggazdagabbak listájára.

Tamara Gustavson a Public Storage legnagyobb részvényese, a New York-i tőzsdén 60 milliárd dollárra (24 029 milliárd 640 millió forint) értékelt vállalat 11 százalékos részesedésével. Emellett a vállalat igazgatójaként is tevékenykedik, és ő a tavaly elhunyt alapító, B. Wayne Hughes lánya.

Hihetetlen, de a Public Storage több, mint 170 millió négyzetméternyi ingatlant üzemeltet.

Abigail Johnson és Jacqueline Mars  tavaly szerepelt a világ leggazdagabb nőit bemutató listán. Johnson a Fidelity vagyonkezelő vezérigazgatója volt, amelyet nagyapja, Edward Johnson alapított. Jacqueline Mars pedig a Mars család tagja, amely a világ legnagyobb édességgyártójának tulajdonosa.

Nagy egyenlőtlenségek

Az amerikai vagyoni helyzetet a szélsőségek jellemzik. Míg az egyik oldalon bőséges lehetőségek nyílnak jelentős vagyon megszerzésére, addig a másik oldalon a vagyoni egyenlőtlenségek és a jövedelmi különbségek nagyobbak, mint sok más hasonló országban.

A produktivitás és a rámenősségre, törekvésre kihegyezett kultúra azt sugallja, hogy bár 2022-ben nem minden államban lesz milliárdos, úgy tűnik, csak idő kérdése, hogy Alabama, Új-Mexikó és Észak-Dakota is milliárdossal bővítse a sorait.

Kiemelt kép: Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója (Fotó: MTI/EPA/Alexander Becer)

Ajánljuk még