logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Peking az amerikai chipexport korlátozásának feloldását követeli

A kínai hatóságok követelik, hogy az amerikai kormány törölje el azokat az intézkedéseket, amelyek korlátozzák bizonyos típusú chipek exportját Kínába és Oroszországba – közölte a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője csütörtökön.

Az Egyesült Államok jelenlegi gyakorlatával megsérti a tisztességes piaci verseny alapelveit” – mondta a minisztériumi illetékes, aki szerint az amerikai félnek azonnal vissza kell vonnia ezeket az intézkedéseket, és tisztességes politikát kell folytatnia a külföldi társaságokkal, köztük a kínai vállalkozásokkal szemben.

Washington a tilalommal megzavarja a globális ellátási láncokat, kárt okoz az amerikai gyártóknak is – jelentette ki a szóvivő. A The New York Times előzőleg arról számolt be, hogy Joe Biden amerikai elnök kormánya korlátozta a szuperszámítógépekhez és mesterséges intelligenciához tervezett egyes integrált áramkörök értékesítését Oroszországnak és Kínának.

A lap szerint a szerverrendszerekben alkalmazott, grafikus processzorokat gyártó Nvidia és AMD cégek két nagyteljesítményű chipjének exportja engedélykötelessé vált. Washington azzal számol, hogy az intézkedéssel korlátozni tudja ezek felhasználását katonai célokra Oroszországban és Kínában.

Jay Goldberg, a D2D Advisory, pénzügyi és stratégiai konzultációs cég vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Kínában több olyan cég is működik, amely képes kiváltani a Nvidia és az AMD egyes chipjeit. Kínában számos startup cég jött létre chipek gyártására, alapítóik közül sokan épp ezeknél az amerikai cégeknél dolgoztak korábban.

Egy másik szakértő pedig azt mondta, hogy a washingtoni korlátozások nem akadályozzák meg a kínai technológiai vállalatokat a fejlődésben, de kétségtelenül megdrágulnak a kutatások, amelyek kevéssé lesznek hatékonyak rövid távon.

A kiemelt kép illusztráció (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Ajánljuk még