logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Európának nincs alternatívája az orosz gázzal szemben a világ legnagyobb olajvállalatának volt vezetője szerint

| Szerző: hirado.hu
A világ nem rendelkezik elég gázkapacitással, amely kiválthatná az Európai Unióba irányuló orosz gázszállítást, ugyanakkor Moszkvának rengeteg olyan piaca van, ahová továbbra is eladhatja energiáját, nyilatkozta Szadad el-Husszeini, a Saudi Aramco kőolaj- és földgázipari vállalat – amely jelenleg a világ legnagyobb olajipari cége – korábbi ügyvezető alelnöke a CNBC amerikai üzleti hírportálnak. A szakember hozzátette: „az EU-nak évekbe telik majd, amíg az orosz kínálatot helyettesítő forrásokat talál”.

Az Amerikai Egyesült Államoknak (USA) nincs olyan LNG-kapacitása, amely helyettesíthetné az Európába irányuló orosz exportot – mondta Szadad Al-Husszeini a Zero Hedge hírportál beszámolója szerint, továbbá megjegyezte, hogy az áramszámlák a tél eljövetelével az Európai Unióban az egekbe szöknek majd.

Kapcsolódó tartalom

A világ legnagyobb olajipari cégének korábbi vezetője azonban nem nyilatkozott arról, hogy Kína tovább értékesíti-e az orosz LNG-t Európának, bár várakozásaink szerint hamarosan mások is ezt fogják tenni – mutatott rá a portál.

Al-Husszeini szerint a szabadon hozzáférhető kínálat hiánya komoly problémákhoz vezethet a globális energiapiacon.

Ez a helyzet egy új világ, és ez nem túl jó az energia szempontjából

– figyelmeztetett a vállalat korábbi ügyvezetője.

Mindenesetre a világon nincs elég LNG-kapacitás ahhoz, hogy pótolja az Európába irányuló orosz exportot” – tette hozzá a szakember és hangsúlyozta, hogy az „EU-nak évekbe telik majd, amíg az orosz kínálatot helyettesítő forrásokat talál”.

Al-Husszeini arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Oroszország elveszítheti Európát mint végpiacot, az orosz energiának „rengeteg alternatív piaca” van, például Kína, Japán vagy India, amelyek szívesen fogadják a nyugati szankciókat, felismerve, hogy a Joe Biden amerikai elnök vezette kormány egyre puhábban kezeli a szankciók megsértőit.

Kapcsolódó tartalom

Közben Európának nincsenek alternatív energiaforrásai, „míg az USA kapacitását már maximalizálta, Észak-Afrikának azonban gondjai vannak”, és az Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) is kifogyóban van a tartalékkapacitásából. „Tehát ez egy globális probléma” – nyomatékosított a volt ügyvezető.

A tisztviselő felvetette, hogy míg az orosz gazdaság szenvedhet a nyugati szankciók miatt, addig a világ többi része velük együtt fog szenvedni, hozzátéve, hogy

Oroszország sokkal hamarabb talpra állhat, mint Európa”.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

Ajánljuk még