logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Leáll az Északi Áramlat 1 – A Kreml szóvivője is megszólalt

| Szerző: hirado.hu
Szerdán leáll a gázszállítás az Északi Áramlat 1 vezetéken. Németországba így nem érkezik gáz Oroszországból. A Gazprom háromnapos karbantartást végez a vezetéken, azonban a német politikusok félnek, hogy nem indulnak újra a szállítások. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kedden azt nyilatkozta, hogy az orosz gázexport útjában csak a nyugati szankciók okozta technikai probléma áll – számolt be a Reuters.

Szerdán megkezdődnek a nyár utolsó napjára ígért karbantartások az Északi Áramlat 1 vezetéken, leállnak a gázszállítások Oroszország felől Németországba. Az orosz energiaipari óriás, a Gazprom három napra lezárja a vezetéket, hogy a portovajai kompresszorállomás szivattyúegységének karbantartását elvégezze – számolt be róla a Reuters. A Gazprom közleménye szerint a munkálatok befejezését követően a gázszállítás visszaáll a napi 33 millió köbméteres szintre, tehát továbbra is 20 százalékon fog működni.

Peszkovot arról kérdezték, van-e garancia arra, hogy a karbantartás után újraindítja a gázszállításokat Oroszország az Északi Áramlat 1-en keresztül:

„Vannak garanciák, a szankciók okozta technológiai problémákon kívül semmi sem akadályozza az ellátást”

– válaszolta.

Robert Habeck német alkancellár hétfőn arról beszélt, hogy korábban elképzelhetetlennek tartották, hogy ne érkezzen gáz Oroszországból. A politikus attól tart, hogy a Gazprom a háromnapos karbantartást követően nem indítja újra a földgázexportot Németország felé – hangzott el az M1 Híradójában.

„Az orosz gázszállítás leállításának lehetősége a nyáron még talk show-kban, politikai beszélgetésekben jelent meg. De ez már nem csak lehetőség. Ez most már valóság. A keserű valóság” – fogalmazott a német alkancellár.

Kapcsolódó tartalom

Ha az oroszok nem nyitják meg újra – legalább részben – a gázcsapot, Németország a jelenleginél is nagyobb problémával nézhet szembe. Nemcsak energetikai, hanem gazdasági téren is.

Peszkov az újságíróknak azt mondta: „Az európai országok, Kanada, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia az Orosz Föderációval szemben szankciókat léptettek életbe, amelyek nem teszik lehetővé a szokásos karbantartási és javítási munkák elvégzését.”

Hozzátette: „Oroszország számára nincs más akadálya annak, hogy teljesítse kötelezettségeit.”

A német vállalatoknak a kieső orosz gázt máshonnan kell pótolniuk, és ez nagyságrendekkel többe kerül. Az Uniper német energiacég az év első hat hónapjában például 12,3 milliárd euró veszteségről számolt be, és sorra veszi fel a hiteleket.

A veszteség egy részét a lakossággal fizettetné ki a kormány, ugyanis októbertől új adónemet léptetnek életbe Németországban, aminek értelmében plusz 2,4 eurócentet (kb. 10 forint) kell fizetniük a felhasználóknak a gázért kilowattóránként.

Kapcsolódó tartalom

Viszont az sem biztos, hogy minden háztartásba jut elegendő mennyiségű gáz a téli időszakban. Erről a Szövetségi Hálózati Ügynökség szóvivője, Fiete Wulf beszélt az M1-nek: „Most az a legfontosabb, hogy takarékoskodjunk az energiával Németországban, annak érdekében, hogy biztonságosan átvészeljük a telet. A Szövetségi Hálózati Ügynökség számításai azt mutatják, hogy ha 20 százalékkal tudjuk csökkenteni a gázfelhasználást, akkor van rá esély, hogy nem fog bekövetkezni fizikai gázhiány. Ennek feltétele az is, hogy tele legyenek a gáztárolók, és hogy további importról is gondoskodjunk.”

Kiemelt kép: A Reckrod gáztározó a közép-németországi Eiterfeldben 2022. július 14-én (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

 

Ajánljuk még