logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rasszizmus vádja miatt távolították el posztjáról a WHO egyik igazgatóját

Eltávolították posztjáról Kaszai Takesit, a WHO nyugat-csendes-óceáni igazgatóját miután a szervezet több dolgozója is rasszizmussal vádolta meg – derül ki az AP amerikai hírügynökség birtokába került belső levelezésből.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nyugat-csendes-óceáni igazgatóját hónapokkal az után távolították el posztjáról, hogy az AP amerikai hírügynökség kiderítette, hogy a szervezet több tucat munkatársa tett bejelentést ellene etikátlan, abuzív és rasszista megnyilvánulásai miatt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a szervezet főigazgatója múlt hét pénteken tájékoztatta a dolgozókat Kaszai távozásáról, valamint elmondta, hogy a munka folytonossága érdekében Manilába utazik Jakab Zsuzsanna főigazgató-helyettes.

A WHO közleményében tudatta, hogy nem tudni, Kaszai meddig lesz távol hivatalától, a vizsgálat folytatódik. Ez az első alkalom, hogy ilyen magas beosztású tisztviselőt távolítanak el posztjáról. Kaszai nem reagált a megkeresésekre, korábban azonban tagadta, hogy rasszista megjegyzést tett volna.

A hírügynökség januárban számolt be arról, hogy a WHO mintegy 30 dolgozója tett bejelentést arra panaszkodva, hogy Kaszai vezetése alatt mérgező légkör alakult ki a hivatalban, és a japán egészségügyi szakember rasszista megjegyzéseket tett a munkatársainak, miután elmondta, a koronavírus térségbeli terjedése annak tudható be, hogy bizonyos országokban nincs meg a kellő képesség, mert kulturálisan, fajilag, gazdaságilag és társadalmilag alacsonyabb rendűek.

A WHO több munkatársa szerint, Kaszai bizalmas információkat osztott meg a vakcinákról, hogy hazájának, Japánnak segítsen politikai előnyhöz jutnia. Beosztottai szerint az emiatt indított vizsgálatot is megpróbálta manipulálni. Az AP forrásai szerint Kaszait azt követően szabadságolták határozatlan időre, hogy a vizsgálat során a vádak egy része igazolást nyert.

Ajánljuk még