logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ritka tűztornádóval kellett megküzdeniük a tűzoltóknak

| Szerző: hirado.hu
Egy portugáliai tűzoltó vette videóra azt a ritka tűztornádónak nevezett jelenséget, amely a hő, a szél és a por keveredéséből keletkezik, és amely Portugália északkeleti részén tombolt végig. A tűzoltók országszerte szeles időben és 40 fokos hőségben küzdenek az országban pusztító bozót- és erdőtüzekkel.

A tűztornádó ritka jelenség, amely hő, szél és por keverékéből ered, és drámai módon súlyosbíthatják a tüzeket – írja a Today.com.

Kapcsolódó tartalom

Ennyi erdőt sosem pusztítottak el a tüzek Európában, mint idén eddig

Idén egész Európában száraz és rendkívül meleg az idő, ami szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát. Az unió műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az idén ez idáig több mint 700 ezer hektáron pusztított erődtűz Európában.

Erdőtüzet oltanak tűzoltók a portugáliai Vila Cortes do Mondego környékén 2022. augusztus 13-án. Portugáliában ebben az évben eddig 77 292 hektárt pusztított el erdőtűz (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Nuno André Ferreira)

A nyári erdőtüzek hagyományos vidéke, a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben is. A szolgálat kimutatása szerint az idén eddig főleg Spanyolországban pusztítottak erődtüzek, ott 244 924 hektár égett le. Romániában 150 528 hektár, Portugáliában pedig 77 292 hektár vált a tűz martalékává.

Kiemelt kép: Erdőtűz portugáliában (Fotó: MTI/EPA/LUSA/Paulo Cunha)

Ajánljuk még