logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egyre mélyül a patthelyzet miatti káosz Líbiában, heves harcok dúltak az utcákon

| Szerző: hirado.hu
Heves harcok törtek ki a líbiai fővárosban az éjszaka folyamán, amelyek szombat reggelig tartottak, a rivális frakciók heves lövöldözést folytattak, és több nagy robbanás hangja hallatszott.

 

A rivális frakciók közti, könnyű- és nehézfegyverekkel vívott összecsapások, amelyek előrevetítik egy újabb polgárháború rémét, Tripoli belvárosában kezdődtek, a líbiai kormány irányítása körüli politikai patthelyzet közepette, amely miatt az elmúlt hetekben egyre több fegyveres csoport mozgósította embereit a főváros környékén.

Az interneten megosztott képek és videók a városközpontról azt mutatják, hogy katonai járművek száguldoznak az utcákon, harcosok lövöldöznek, robbanások hallatszanak és helyi lakosok próbálják eloltani a tüzeket. Az AFP helyszíni tudósítója szerint a 2020 júniusa óta példátlan hevességű összecsapások szombat este is folytatódtak és Tripoli további negyedeire terjedtek át.

 Az egészségügyi minisztérium szombati esti közlése szerint hat kórházat is támadások értek, miközben a mentők nem tudtak bejutni a harcok sújtotta övezetekbe.

A kialakult patthelyzetben az ország nemzetközileg elismert átmeneti, nemzeti egységkormány, élén Abdulhamid Dbeibah kormányfővel áll szemben a Fathi Basaga vezette rivális kormánnyal, amelyet a keleti székhelyű parlament támogat.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének missziója a héten óva intette a feleket minden olyan kísérlettől,

amely a vitát erőszakkal próbálja megoldani.

Líbiában 2011-ben buktatták meg az évtizedeken át teljhatalommal uralkodó Moammer Kadhafit, a puccs után azonban az ország káoszba süllyedt, és 2014-től gyakorlatilag két részre szakadt. Az elnökválasztást decemberben, a parlamenti választásokat pedig januárban tartották volna, de Tripoli mindkettőt elhalasztotta, arra hivatkozva, hogy a rivális frakciók nem egyeztek meg a részletekben.

A tobruki törvényhozás ezt követően vette saját kezébe az irányítást, és bejelentette, hogy Abdul Hamid Dbeibah tripoli kormányának megbízatása lejárt, függetlenül attól, hogy a választásokat nem tartották meg. Dbeibah helyére a tobruki törvényhozás Fathi Basagát választotta miniszterelnökké, akit viszont a tripoli vezetés nem ismer el.

Ezzel gyakorlatilag ismét kettős hatalom alakult ki Líbiában.

A kiemelt képen az éjszakai rakétatámadásban megsemmisült járművek a líbiai főváros, Tripoli Abu Szalim negyedében. (Forrás: MTI/EPA)

Ajánljuk még