logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Súlyos gázhiányt okozhat Bulgáriában az orosz szállítások leállítása – a kormány visszatáncolt, tárgyalni akarnak a Gazprommal

Visszavonulót fújt Bulgária. Korábban azt hangoztatta – az azóta egyébként megbukott – bolgár kormány, hogy orosz gáz nélkül is megoldható az ország ellátása. Mostanra azonban kiderült, hogy akár már októberben hiányt okozhat, ha nem vesznek gázt a Gazpromtól. Néhány hét múlva előrehozott választás tartanak, a kampány egyik fő témája, az Oroszországgal való viszony – számolt be az M1 Híradó.

Startra kész a gázmérőállomás, amit Bulgária és Görögország között építettek. A rendszerösszekötő várhatóan október 1-jén kezd működni. Az elmúlt hónapokban sokszor emelgették ezt az összeköttetést: a bolgár kormány és az európai sajtó is állította, hogy ez menti meg majd Bulgáriát az orosz függéstől.

Kapcsolódó tartalom

Április végén Oroszország ugyanis leállította a gázszállítást Bulgáriába, miután

az akkori kormány elutasította Moszkva követelését, hogy rubelben fizessen.

A bolgár parlament június 22-én megvonta a bizalmat az alig fél éve hivatalba lépett Kiril Petkov koalíciós kormányától, aki ezután, már ügyvezetőként kiutasított hetven orosz diplomatát és nagykövetségi dolgozót. Ezzel a lépéssel tovább rontott az orosz-bolgár kapcsolatokon.

Az ideiglenes szófiai kormány energiaügyi minisztere azonban most kijelentette, hogy újra tárgyalni kell az oroszokkal. Mivel nincs elég gáztartalékuk, mégis szeretnének gázt venni Oroszországtól. Mint mondta, gázból van bőven a piacon, de a kormány keresi azt az optimális árat, amely alatt nem roppan össze a bolgár gazdaság.

„A Gazprommal történő tárgyalások a szállítások megújításáról elkerülhetetlenek. Az egyeztetések valószínűleg hosszúak és kemények lesznek. Különféle tárgyalási forgatókönyvekre készülünk és várjuk a Gazprom válaszát” – mondta a bolgár energiaügyi miniszter.

A szófiai orosz nagykövet a hírre reagálva egyelőre annyit közölt, hogy ha Bulgária kellő politikai akaratot tanúsít, akkor elhárulnak az akadályok és kaphatnak orosz gázt.

A bolgár energiaügyi miniszter azért óvatos, és már javában folynak a tárgyalások Törökországgal is a szállítások fellendítéséről. Ugyanakkor az ideiglenes kormány egy hete leállította az egyik amerikai energiavállalat által kínált cseppfolyósított földgáz szállítását, mert túl drágának találta azt.

A Gazprommal történő újbóli kapcsolatfelvétel egyesekben heves ellenérzéseket váltott ki. A szófiai tüntetéseken elutasították az ideiglenes kormány energiapolitikáját, és aggódásukat fejezték ki amiatt, hogy az ország könnyen visszatérhet a szoros energiakapcsolatokhoz Oroszországgal. Bulgáriában október 2-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat.

Kiemelt kép: Munkások dolgoznak Kiril Petkov bolgár miniszterelnök látogatása alatt a görögországi Komotiniben kezdődő és a bulgáriai Sztara Zagorában végződő, összekapcsolt IGB gázszállító vezeték építési helyszínén a görögországi Komotiniben 2022. március 21-én. (Fotó: EPA/DIMITRIS TOSIDIS)

Ajánljuk még