logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kalapács alá kerül a Microsoft-alapító egymilliárd dolláros műgyűjteménye

Elárverezik Paul Allen, a Microsoft négy éve elhunyt alapítójának példátlan értékű, több mint egymilliárd dollárra becsült műgyűjteményét.

Több mint 150 mű kerül kalapács alá novemberben New Yorkban, többek között Paul Cézanne La montagne Sainte-Victoire című festménye, amelynek értéke önmagában több mint 100 millió dollár lehet.

Az eladásra szánt műkincsek teljes ellenértékét jótékony célokra ajánlják fel – közölte csütörtökön az árverést szervező Christie’s aukciósház.

A 2018-ban rákban elhunyt Paul Allen Bill Gatesszel együtt alkotta meg a személyi számítógépek operációs rendszerét, amely sikert hozott az 1975-ben megalapított Microsoft számára. Allen 1983-ban hagyta el a Microsoft-csoportot egészségügyi problémák miatt és azért, mert megromlott a kapcsolata Gatesszel, aki 2000-ig maradt a cég vezetője.

A legmagasabb áron értékesített magángyűjtemény rekordját egyelőre az amerikai Harry és Linda Macklowe házaspár tartja, amely több fordulóban 922 millió dollár összértékben adta el kollekcióját a Sotheby’s árverésén.

A Cézanne-festmény mellett a novemberi árverésen Paul Allen gyűjteményének olyan trófeái is kalapács alá kerülnek, mint Jasper Johns amerikai festő Small False Start című, 50 millió dollárra becsült festménye, vagy Claude Monet, Édouard Manet, Gustave Klimt, Gerhard Richter, David Hockney és ifjabb Pieter Brueghel munkái.

Ajánljuk még