logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bloomberg: Rémisztő víziót vázolnak fel Európa számára a brit energiaipar szereplői

| Szerző: hirado.hu
Miután októbertől drasztikus mértékben, nyolcvan százalékkal emelkednek a rezsiköltségek Nagy-Britanniában, a télen már nem csupán a brit háztartások költségvetése, hanem a kontinens villamosenergia-szolgáltatása is összeomolhat – írja az iparág szereplőinek vészjósló prognózisaira hivatkozva a Bloomberg publicistája.

Jóval fenyegetőbb az áramellátási vészhelyzet, illetve jóval nagyobb kihívással jár az áramszolgáltatás fenntartása ezen a télen Európában annál, mint azt sok iparági vezető és a kontinens  kormányai jelenleg elismerik – írja a Bloomberg hasábjain Javier Blas, a véleményrovat energiapiaci részlegének vezetője. A szakújságíró az iparági telekonferenciákon, illetve az európai villamosenergia-szolgáltatók és kereskedők által elhangzottak alapján jut erre a következtetésre.

Mint írja, egy átláthatósági fórum, az ESO Operational Transparency Forum lehetővé teszi a piaci résztvevők számára, hogy minden héten egy órán keresztül faggassák az Egyesült Királyságban az áramot a termelőktől a kereskedőkhöz és a fogyasztókhoz szállító központ (Electricity National Control Centre) vezetőit. A fórum, amelyet bárki figyelemmel kísérhet, betekintést nyújt abba, hogy mi aggasztja az energiapiac első vonalában dolgozókat, így jellemzően zavaros villamosenergia-kereskedelmi problémákkal foglalkozik. Az elmúlt hetekben azonban a figyelem a válságkezelésre terelődött.

„A meghallgatások hétről hétre egyre ijesztőbbek és rávilágítanak arra, hogy a probléma túlmutat az emelkedő költségeken. Az ágazati résztvevők egyre gyakrabban használják a »vészhelyzet« és a »hiány« szavakat, miközben számukra már nem az a kérdés, hogy bekövetkezik-e az összeomlás, csupán az, hogy mikor”

– fogalmaz a szerző, felidézve néhány elhangzott kérdést a múlt heti fórumról:

  • „Folytatjuk a háborús játékokat akkor is, amikor az ellátás biztosítására nehezedő nyomás súlya alatt a télen összeomlik a határokon átnyúló (energia)kereskedelem?”
  • „Tarthatnánk egy olyan fórumot is, ahol átbeszéljük a vészhelyzeti intézkedéseket?”
  • „Milyen szörnyű lehet a tél mindenkinek, aki jó matekból.” Ugyanez a telefonáló a hálózat saját előrejelzéseivel kapcsolatban is nyersen fogalmazott: „Nem hiszem, hogy elhiszik, amit írtak, és senki más sem hiszi el.”
  • „Milyen mértékű keresletcsökkenést, keresletrombolást prognosztizálnak az előttünk álló télre a kereskedelmi ipari fogyasztók részéről az árakra adott válaszként?”

A határidős piacon a 2022. decemberi brit áram ára gyorsan megközelíti az ezer fontot (486 ezer forintot) megawattóránként, ami 50 százalékos emelkedést jelent a jelenlegi árakhoz képest. A következmény: energiahiány – derül ki a szakmai fórum párbeszédeiből, amelyek szembemennek a brit kormány nyomatékosan hangoztatott állításával, miszerint nincs miért aggódni: „A háztartások, a vállalkozások és az ipari szereplők bízhatnak abban, hogy a tél folyamán is megkapják a szükséges áramot és gázt, mivel a világ egyik legmegbízhatóbb és legváltozatosabb energiarendszerével rendelkezünk” – idézi a szerző a hét elején kiadott kormányközleményt.

A Bloomberg publicistája szerint minden jel arra utal, hogy a válságra készülve eddig nem igazán születettek használható katasztrófa-forgatókönyvek a Downing Streeten. Mint írja, aggasztó kérdés az is, hogy mi történik, ha az európai országok leállítják a határokon átnyúló villamosenergia-áramlást, miként Norvégia már jelezte is annak fontolgatását. A másik kérdés pedig, hogy mennyivel csökkenhet a fogyasztás, ha a háztartások és a vállalkozások nem tudják megfizetni a megemelkedett áram- és gázárakat.

Végezetül a szerző megjegyzi: a finn hálózat vezetője a hét elején – az átláthatóság ritka példájaként – arra figyelmeztette a lakosságot, hogy készüljön fel a téli hiányra.

Az európai kormányoknak ugyanis kötelességük tisztázni választóikkal a közelgő válság nagyságrendjét.

A probléma bagatellizálása nem biztosítja az áramellátást ezen a télen – fogalmaz Javier Blas.

Miként arról beszámoltunk, aggasztó mértékben növekednek a rezsiköltségek az ősszel Nagy-Britanniában. Az országos energiafelügyeleti hatóság (Ofgem) pénteki közlése szerint október 1-jétől 80 százalékkal emelkedik a brit háztatartások áram- és gázszámlája: az Ofgem évi 3549 fontban (1,732 millió forint) határozta meg az energiaárplafont. Januárban ráadásul újabb emelés valószínűsíthető, ami az energiapiacokon tapasztalható jelentős árnyomásnak tudható be.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még