logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Újabb energiatakarékossági csomagot fogadott el Németország

| Szerző: hirado.hu
Újabb csomagot fogadott el a német kormány, amelynek az a célja, hogy csökkentse az ország energiafogyasztását. A középületeket szeptembertől csak 19 fokra lehet felfűteni, az úgynevezett nem állandó tartózkodási helyiségben pedig egyáltalán nem lehet fűtés. Az üzletek bejáratait zárva kell tartani, a műemlékek díszkivilágítását pedig le kell kapcsolni. A német kormány úgy számol, hogy az új előírásokkal két százalékkal csökkenthető az ország gázfogyasztása – számolt be róla az M1 Híradója.

Hűvösebb középületek és sötétebb utcák. Ilyen lesz az idei tél Németországban. A szövetségi kormány szerdán ugyanis több energiatakarékossági intézkedést is elfogadott, hogy ellensúlyozza a kieső orosz gázt.

Ennek értelmében szeptember 1-től a középületeket maximum 19 fokra fűthetik fel, a folyosókon és az előcsarnokokban pedig teljesen le kell kapcsolni a fűtést. De tilos lesz a műemlékek kivilágítása is. A német alkancellár a Bundestag ülése után arról beszélt: szerinte ez még mindig nem elég, és további korlátozások kellenek majd Németországban.

„Összességében az intézkedések energiát takarítanak meg. Azonban nem olyan mértékben, hogy hátradőlhessünk, és azt mondhassuk, ez most megteszi”

– fogalmazott az Robert Habeck.

De nemcsak a középületek lesznek hűvösebbek az idei télen Németországban. A legnagyobb német ingatlankezelő cég már korábban bejelentette, hogy csökkenti a lakások éjszakai fűtését. Télen legfeljebb 17 fokra fűthetik fel csak a lakásaikat az emberek éjjel 11 és reggel 6 óra között.

A súlyosbodó energiaválság miatt az utóbbi időben több vezető is spórolásra szólította fel a németeket. Peter Hauk baden-württenbergi miniszter például elismerte, hogy az energiahordozók hiánya miatt télen lehetnek problémák a fűtéssel.

A német miniszter szerint a 15 fokos szobahőmérséklet éppen ideális télen. Legfeljebb fel kell majd venni egy pulóvert.

Klaus Müller, a német közműszolgáltatást szabályozó hálózati ügynökség vezetője pedig arról beszélt: azzal is csökkenthető az energiafogyasztás, ha a németek kevesebbet zuhanyoznak. Lehetőleg azt is hideg vízzel.

„Ez az intézkedéscsomag gyakorlatilag beismerése annak, hogy más forrásból nem tudják kielégíteni az energiaigényeket” – hívta fel a figyelmet Litkei Máté, az MCC klímakutató intézetének igazgatója.

A német kormány most bejelentett intézkedései az elhibázott szankciós politika beismerése – mondta Litkei Máté. A szakértő szerint a német és a brüsszeli vezetők korábban magabiztosan állították, hogy a szankciók miatt kieső orosz gázt máshonnan fogják pótolni. A fűtési szezon közeledtével azonban kiderült: hatalmasat tévedtek.

„Ha nem küldik az oroszok a gázt, akkor a németek csak a saját oldalukon tudják csökkenteni a felhasználást. Ha tudtak volna intézni saját beszerzéseket más országokból, akkor nem kellene visszafogni az energiafogyasztást Németországban.

Sajnos az a helyzet, hogy Európa, és ezen belül Németország sem tudja kielégíteni az energiaszükségleteit úgy, hogy korlátozásokat vezet be az orosz energiahordozókra.”

Litkei szerint bajban van a német gazdaság is: a vállalatok 16 százaléka már kénytelen volt korlátozni a termelését az energiahiány miatt. Ráadásul, ha a jelenleg 20 százalékon üzemelő Északi Áramlat 1 gázvezetéken teljesen leáll a szállítás, akkor az előrejelzések szerint az ipari vállalatok több mint 45 százaléka részlegesen vagy teljesen leállhat Németországban.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/AP/Michael Probst)

Ajánljuk még