logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Mindenki készüljön fel lelkileg” – Dánia is nehéz télre készül

A leggazdagabb európai országok is nehéz és legfőképp drága télre számítanak. A dán kormány spórolásra kér mindenkit: rövidebb zuhanyzás, szárítógép helyett teregetés a szabadban, és ha nincs gáz, fafűtés – számolt be az M1 Híradó.

„Viszik a fát, mint a cukrot!” – mondja elégedetten egy dán erdőtulajdonos. Dániában a tavalyihoz képest 50 százalékkal nőtt meg a tűzifa iránti kereslet. A férfi azt mondja, minden igényt ki tudnak elégíteni. A fa ára is emelkedett az elmúlt egy évben, az országban ugyanis az energiaárak elszabadulása miatt, aki csak teheti, minél kevesebb gázt és villanyt szeretne használni télen.

„Egyáltalán nem véletlen, hogy a fa ára egyre csak növekszik. Sokan jöttek rá, hogy idén télen nagyon drága lesz a lakásokat fűteni, főleg gázzal. Elkezdtek más fűtési módokat keresni, és akinek van otthon kályhája, az most fát vásárol. Ha nagy a kereslet a fa iránt, az ára is megugrik – mondta Ida Marie Moesby dán közgazdász.

„Mindenki készüljön fel lelkileg”

Gassum-ban, az egyik apró dán faluban mind a 400 lakónak eljuttatta a legutóbbi villanyszámlát a helyi vegyesbolt tulajdonosa. Közösségi oldalára pedig azt írta, mindenki készüljön fel lelkileg, mielőtt megnézi az összeget.

Tavaly júliusban az üzlet 1 millió 700 ezer forintnak megfelelő számlát kapott, idén júliusban viszont az összeg a duplájára emelkedett, átszámítva 3 millió 400 ezer forintot kell fizetni a vegyesboltban elhasznált áramért. A faluban gyűjtést szerveztek, hogy a boltos ki tudja fizetni a számlát.

De nem csak a villany, a gáz ára is megduplázódott egy év alatt

Júniusban Koppenhágában közel 23 eurocent volt 1 kilowattórányi földgáz átlagára, ugyanebben az időszakban Budapesten két és fél eurocentet kellett ennyi gázért fizetni.

Dániába június 1-je óta nem szállít gázt az orosz Gazprom, az ország a szükséges gázt ezért az európai gázpiacról fogja beszerezni. Az energiaválság miatt a dán kormány fokozott takarékoskodásra szólította fel az embereket. Így például arra, hogy zuhanyozzanak rövidebb ideg, a ruhát ne szárítógépben szárítsák, minden elektromos ezközt áramtalanítsanak, ha vakációra mennek, és ha tehetik, cseréljék le régi háztartási eszközeiket energiatakarékos, új berendezésekre.

Dániában négy évtizede nem volt olyan magas az infláció, mint most. Az ország lakossága áremelkedésre és az energiaárak további drágulására számít.

Ajánljuk még