logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Cseh kormányfő: Nem reális, hogy Csehország önellátó legyen élelmiszerekből

Tekintettel Csehország nyitottságára nem reális, hogy az ország önellátó legyen élelmiszerekből, a kormánynak ezért az élelmiszerellátás biztonságára kell összpontosítania figyelmét – jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök csütörtökön a dél-csehországi Ceské Budejovicében, az Éltető Föld mezőgazdasági kiállítás megnyitóján.

Petr Fiala szerint pillanatnyilag nagyon nehéz megmondani, milyen hatással lesz az orosz-ukrán háború a cseh mezőgazdaságra. Az viszont elmondható, hogy Csehországnak hosszú ideig számolnia kell mindazokkal a kockázatokkal, amelyeket a háború vált ki a világ élelmiszerellátásában.

A kormányfő véleménye szerint Csehország azért sem lehet önellátó élelmiszerekből, mert a hazai termékek sokkal drágábbak lennének az importáruknál. „Erről a vásárlók döntenek azzal, hogy milyen termékeket választanak”– szögezte le Petr Fiala.

A Cseh Statisztikai Hivatal kimutatásából kitűnik, hogy 2020-ban Csehország csak három területen – marhahús, tejtermékek és cukor – volt önellátó. Ezeknél a termékeknél a hazai termelés képes volt több mint száz százalékra kielégíteni a hazai keresletet.

A sajtoknál és a tojásoknál az önellátás 90 százalékos volt, a kenyereknél kevesebb mint 60 százalékos, a disznóhúsnál 40 százalékos, míg a paradicsomnál húsz százalék alatt volt a mutató.

Václav Klaus, volt államfő a kiállítás megnyitóján kijelentette: a jelenlegi példa nélküli drágulás, infláció a kormányok felelőtlen lépéseinek, a hatalmas költségvetési hiányoknak a következménye.

Nem az agrárszektor a felelős a drága élelmiszerekért, hanem a kormányok felelőtlensége, amelyek a zöld politika elfogadásával óriási költségvetési hiányokról döntöttek, és mindezt tetézte az ukrajnai háború – fejtette ki véleményét Václav Klaus.

Az Éltető Föld a legnagyobb agrárkiállítás Csehországban, az utóbbi években átlagban százezren látogatták meg.

Ajánljuk még