logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Liz Trusst nem dúlja fel az atomháború víziója: rátenyerelne a rakétaindító gombra

| Szerző: hirado.hu
Szükség esetén kész megnyomni a nukleáris rakétákat indító gombot Liz Truss brit külügyminiszter – még ha a döntés globális pusztítással is járna. A brit miniszterelnöki poszt legesélyesebb várományosa szerint az atomfegyverek bevetésének elrendelése fontos része a miniszterelnöki tisztségnek.

Készen áll arra, hogy szükség esetén megnyomja a nukleáris rakétákat indító gombot, még akkor is, ha ez globális pusztítást is eredményezne – nyilatkozta a júliusban lemondott Boris Johnson legesélyesebb utódjaként számontartott Liz Truss külügyminiszter egy birminghami, a tory párt híveit tömörítő rendezvényen, ahol egyebek között az atomháború esélyeiről faggatták.  Kijelentésével a politikus arra a kérdésre reagált, hogy mit tenne, ha a kormány székhelyén, a Downing Street 10. alatt a brit Trident-atomfegyverek kilövéséről kellene döntést hoznia.

A műsorvezető felvetette, ő maga fizikailag rosszul érezné magát egy ilyen helyzetben, mire Truss érzelemmentesen úgy fogalmazott:

„Ez a miniszterelnök fontos kötelessége, és én készen állok megtenni.”

Az Egyesült Királyság új miniszterelnöke az lesz, aki győz a Konzervatív Párt elnöki posztjáért zajló, tory párttagok szavazatai alapján eldőlő küzdelemben. Jelenleg Truss nagy fölénnyel vezet vetélytársával, Rishi Sunak volt pénzügyminiszterrel szemben.

Truss már korábban is jelezte a nukleáris elrettentő erő megújítására irányuló szándékát, miután Oroszország magas riadókészültségbe helyezte atomarzenálját – emlékeztetett beszámolójában a Mirror. A lap idézte a brit védelmi minisztérium korábbi tájékoztatását az Egyesült Királyság nukleáris csapásmérő rendszerének bevethetőségéről. Ezek szerint a brit tengeralattjárókról indítható, nukláris robbanófejjel felszerelt Trident rakéták célja „a nemzetbiztonságunkat és életmódunkat fenyegető legszélsőségesebb fenyegetések elrettentése, ami más eszközökkel nem valósítható meg”.

A Liz Truss tegnapi, birminghami nyilatkozatáról készült videót ezen az oldalon lehet megtekinteni.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Andy Rain

Ajánljuk még