logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Történelmi jelentőségű projektet indít a NASA

Elfoglalta helyét a kilövőállomáson a világ legnagyobb teljesítményű űrrakétája. A NASA ötven év után ismét a Holdra készül. Az Orion űrhajó egyelőre legénység nélkül kerüli meg az égitestet és októberben tér vissza a Földre. Ha minden jól megy, pár éven belül újra ember lépjen a Holdra – hangzott el az M1 Híradóban.

Óriási űrrakéta gördül kilövési helyére a Florida állambeli Kennedy Űrközpontban. A NASA történelmi jelentőségű űrrepülésre készül.

„Hölgyeim és uraim, íme minden idők legnagyobb teljesítményű rakétája”

– ezekkel a szavakkal mutatták be az SLS hordozórakétát, aminek segítségével a jövő hét elején több, mint 50 év után újabb holdmisszió kezdődhet.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) új SLS óriásrakétája (barna), csúcsán az Orion (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

A 98 méter magas rakéta tetején elhelyezkedő Orion űrkapszula. Most még utasok nélkül indul a Holdra, és két hónapos tesztrepülés után tér vissza a Földre.

Az Artemis 1 program célja az újabb holdra szállás előkészítése.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerelőcsarnoka (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

„A tesztrepülés során a tervezett terhelési küszöbön felül fogjuk próbára tenni az Oriont. Mindent megtettünk a kockázati tényezők minimalizálása érdekében, de ahhoz, hogy teljes bizonyossággal meggyőződjünk arról, hogy a jövőben emberekkel is végrehajtható a küldetés, előbb élesben kell kipróbálnunk” – mondta a NASA egyik munkatársa.

Ha a program sikeres lesz, akkor 2025-ig újabb két űrhajó indulhat, már legénységgel a fedélzeten. A végső cél a leszállás a Hold déli sarkán, ahol a hőmérséklet 50 és mínusz 200 Celsius-fok között ingadozik. A NASA szerint az itt található illékony anyagok vizsgálatával rengeteg információhoz juthatunk a bolygók születéséről, a Hold „sötét” oldalának krátereiben ugyanis évmilliárdok óta nem járt napfény.

Az Artemis küldetések mellett az űrkutatás legfontosabb résztvevője a James Webb-űrtávcső lehet, amely a hét elején szemkápráztató felvételeket készített a Jupiterről. Az infravörös fotókon először vált láthatóvá a jupiteri sarki fény.

A NASA által 2022. augusztus 22-én közreadott, a James Webb amerikai űrteleszkóp által július 27-én készített, nem valós színeket ábrázoló kép a Jupiterről (Fotó: MTI/AP/NASA)

Kiemelt kép: Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) új SLS óriásrakétája (barna), csúcsán az Orionnal, miután kigördült a szerelőcsarnokból a floridai Cape Canaveralnál működő Kennedy Űrközpontban 2022. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

Ajánljuk még