logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Súlyos büntetés kiszabását kéri az ügyészség az argentin alelnökre

Tizenkét év börtön és a közhivataltól való teljes eltiltás kiszabását kérte az ügyészség helyi idő szerint hétfőn Argentínában Cristina Fernándezre, aki 2019 óta az ország alelnöke, és 2007-től 2015-ig államfő is volt.

Ez a legnagyobb korrupciós bűntény, amely valaha történt az országban” – jelentette ki záróbeszédében a bíróságon Diego Luciani ügyész. A vádhatóság szerint Fernández egymilliárd dollárnak megfelelő összeggel károsította meg az országot bűnszervezet irányításával, melyen keresztül jogellenesen egyik barátjának és szövetségesének ítéltek oda 51 útépítési közbeszerzést. Luciani szerint a bíróságnak kell eldönteni, hogy Argentínában “az igazság vagy a korrupció” győzedelmeskedik.

Az alelnök szerint a vádpontokból semmi nem igaz, ennek ellenére szerinte a bírák már meg is írták és szignálták is az ítéletet. A volt elnök úgy véli, hogy az eljárás célja az, hogy kiszorítsák a közéletből. Cristina Fernández támogatói szerint politikai indíttatású eljárásról van szó. Az alelnök mellett az elnöki hivatal is kiállt, amely szerint Fernándezt üldözi a bíróság és a média. Alberto Fernández jelenlegi elnök a közösségi médiában szolidaritását fejezte ki alelnökének.

A 69 éves Cristina Fernández az első a korábbi argentin elnökök közül, akire büntetés kiszabását kéri az ügyészség. Az ügynek 12 további vádlottja is van, köztük Lazaro Baez, aki a közbeszerzések nyertese volt, valamint Julio De Vido, aki miniszterként akkoriban a közberuházásokat felügyelte.

Ajánljuk még