logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Scholz: A kanadai LNG jelentős szerepet játszhat Németország leválásában az orosz földgázról

A kanadai cseppfolyós földgáz (LNG) jelentős szerepet játszhat abban, hogy Németország függetlenné váljon az oroszországi földgázimporttól – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Torontóban, hivatalos kanadai látogatásának második napján, kedden.

Azzal párhuzamosan, hogy Németország nagy sebességgel távolodik az orosz energiaimporttól, Kanada lett a kiválasztott partnerünk” – jelentette ki Scholz a torontói német–kanadai gazdasági konferencián.

A német kancellár szerint „Kanada és Németország két, egymáshoz tökéletesen illeszkedő darab abban a globális kirakójátékban, amellyel multipoláris világunkat leírhatjuk”. Kanadának szinte határtalanok a lehetőségei arra, hogy a fenntartható energia- és erőforrás-kitermelés területén nagyhatalommá váljon – tette hozzá Olaf Scholz.

A szintén Kanadában tartózkodó Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter kedden bejelentette, hogy

a két ország lehetséges hajógyártási együttműködésről is tárgyalásokat folytat.

Ukrajnával kapcsolatban a német kancellár biztosította Kijevet, hogy továbbra is támogatni fogják az Oroszország elleni háborúban.

A nemzetközi közösség sosem fogja elfogadni, hogy Oroszország törvénytelen, imperialista módon próbál elcsatolni ukrajnai területeket” – hangsúlyozta Scholz a Krími Platform elnevezésű online konferencián, amelyen videókapcsolaton keresztül vett részt Torontóban.

Biztosíthatom önöket, hogy Németország határozottan ki fog állni Ukrajna mellett mindaddig, amíg Ukrajnának szüksége van a támogatásunkra” – szögezte le. A német kancellár a konferencián azt is bejelentette, hogy Németország további fegyverszállítmányt küld Ukrajnának több mint 500 millió euró (205 milliárd forint) értékben.

Ennek keretében 2023-ban Berlin további három Iris-T légvédelmi rendszert, egy tucat páncélozott szállítójárművet, 20 rakétaindítót, precíziós lőszert és drónelhárító rendszereket küld Kijevnek.

A német parlament költségvetési bizottsága még nem hagyta jóvá ezeket a fegyverszállítmányokat – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

A Krimi Platform nevű online konferencia Ukrajna második olyan erőfeszítése, amellyel a nemzetközi közösség támogatását igyekszik mozgósítani az Oroszország által 2014-ben elcsatolt, fekete-tengeri Krím félsziget visszaszerzése érdekében.

Kiemelt kép: Olaf Scholz német kancellár és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök (Forrás: MTI/AP/The Canadian Press/Paul Chiasson)

Ajánljuk még