logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

ENSZ: Nagyon aggasztó a mariupoli ukrán hadifoglyok tervezett hadbírósági pere

Az ENSZ genfi emberi jogi hivatala aggodalmának adott hangot kedden a mariupoli ukrán hadifoglyok oroszbarát hatóságok által tervezett bírósági perével kapcsolatban, amelyekre akár napokon belül sor kerülhet, és ami az ENSZ hivatala szerint önmagában is háborús bűncselekményt valósíthat meg.

Az oroszbarát mariupoli hatóságok fémketreceket állítanak fel a mariupoli filharmonikus zenekar nagytermében az általuk „nemzetközi törvényszéknek” nevezett intézmény létrehozásának részeként – közölte Ravina Shamdasani, az ENSZ emberi jogi főbiztosi hivatalának (OHCHR) szóvivője.

Amennyiben szándékosan megfosztják a hadifoglyokat a tisztességes bírósági eljáráshoz való joguktól, az már önmagában háborús bűnök elkövetését jelenti Oroszország részéről, tette hozzá a szóvivő, mivel

a genfi konvenció értelmében az ukrajnai hadifoglyokat is megilleti a jogi védelem.

Shamdasani kifejtette, hogy az OHCHR korábban akkor is aggodalmának adott hangot, amikor Ukrajna állított orosz hadifoglyokat hadbíróság elé, és láthatóan olyan személyeket is elítéltek, akik csak részt vettek az ellenséges katonai tevékenységben.

A kelet-ukrajnai donyecki régió Oroszország által támogatott szeparatista „népköztársaságának” közigazgatási vezetője augusztus elején bejelentette, hogy még a nyár vége előtt megtartják az ukrajnai Azov ezred elfogott tagjainak bírósági perét.

Mariupol városát hónapokon át ostromolták az orosz csapatok,

miközben az ukrajnai nemzeti gárda részét képező Azov ezred harcosai igyekeztek visszaverni a megszálló orosz csapatok támadását. Miután heteken át harcoltak a hatalmas mariupoli acélkohászati létesítmény alatti bunkerekben és alagutakban, az Azov ezred harcosai végül májusban megadták magukat.

Shamdasani megerősítette, hogy az OHCHR-nek több tucat ellenőre dolgozik Ukrajnában, akik nem kaptak engedélyt, hogy meglátogassák a hadifoglyokat, és nem számítanak arra, hogy a tervezett bírósági eljáráson részt vehetnek.

Aggódunk amiatt, hogy a független ellenőröket nem engedték személyesen felkeresni a hadifoglyokat, akik így ki vannak téve annak, hogy kínzással csikarjanak ki belőlük beismerő vallomást” – tette hozzá a szóvivő. Oroszország tagadja, hogy csapatai kínzást vagy másfajta erőszakot alkalmaznának a hadifoglyokkal szemben.

Ajánljuk még