logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

A megélhetési válság súlyosbodása miatt egyre több a gazdátlan kutya az Egyesült Királyságban

| Szerző: hirado.hu
Egy walesi állatmenhely szerint a megélhetési válság súlyosbodásával meredeken emelkedett a gazdátlan kutyák száma – számolt be a BBC. Az egyik walesi állatmenhelyre csak az utóbbi három hónapban több mint háromszáz hívást kaptak olyan emberektől, akik a segítségüket kérték.

Vanessa Wadden, a walesi Remény állatmenhely tulajdonosa úgy fogalmazott, hogy „a helyzet nagyon drámai, mondhatni viharos. A legnehezebb, hogy el kell utasítanunk a kutyákat, ami szívszorító”.

A központ szerint a gazdátlan kutyák számának növekedését a koronavírus alatt történt lezárások miatti kutyatartás növekedése, továbbá a megélhetési válság okozza.

A BBC hírportál felhívta a figyelmet, hogy a járvány miatti lezárásokat követő évben a brit háztartások 3,2 millió háziállatot vásároltak.

Habár az állatmenhelyek Wales-szerte sok esetben már megteltek, a személyzet továbbra is hangsúlyozza, hogy még tudnak segíteni. „Vannak olyan körülmények, amikor nem tudunk azonnal egy kutyát befogadni, azonban a gazdákat arra kérjük, hogy mindig telefonáljanak” – mondta Katie Bull, az állatmenhely munkatársa.

Kiemelte, hogy a háziállatok bajba került gazdáinak mindig tudnak tanácsot adni a kutya etetésével vagy állatorvosi költségeivel kapcsolatban, valamint a várólistára is fel tudják venni őket.

A hírportál szerint hasonló a helyzet a Cardiff kutyaotthonban is, ugyanis a kóbor, vagy leadott kutyák száma napról napra nő, emiatt rekordszámú megkeresést regisztráltak.

A menhely vezetője, Maria Bailey rámutatott:

havonta körülbelül 40–50 hívás érkezik hozzánk. Idén április és július között 225 kutyát fogadtunk be, ami jelenleg nagyjából 56 kutyát jelent havonta, így folyamatosan tele vagyunk”.

Az Egyesült Királyság vezető állatorvosi jótékonysági szervezetének (PDSA) becslése alapján „attól függően, hogy milyen kutyát tartunk, egy állat költsége, amelybe élete során kerülhet, körülbelül harmincezer fontra – több mint tizennégymillió forintra – is rúghat”.

A kiemelt kép illusztráció. Fotó: MTI/Komka Péter

Ajánljuk még