logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tarthatatlan állapotok uralkodnak a Vajdaságban, több várost is megszálltak a migránsok

Augusztus közepéig csaknem 150 ezer migránssal szemben intézkedtek a magyar hatóságok, ami jóval több, mint tavaly egész éveben. És a távolabbi kilátások sem biztatók, ugyanis a Frontex adatai szerint szinte az összes Európába tartó migrációs útvonalon romlott a migrációs helyzet. A legsúlyosabb probléma a Nyugat-Balkánon van, ahol a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a triplájára emelkedett az illegális határátlépések száma – számolt be az M1 Híradója.

Tarthatatlan állapotok uralkodnak a Vajdaságban. Több várost, köztük Zombort, Szabadkát és Nagykikindát is megszálltak a migránsok.

Az idegenek nagy csoportokban járják az utcákat, miattuk nincs szabad pad a tereken és a parkokban is tucatjával pihennek a fűben.

Kapcsolódó tartalom

Ide fekszenek az ajtónk elé, itt esznek, a szemetet pedig szétdobálják és itt hagyják. Ellopják a termést, sértegetnek minket. A helyzet már elviselhetetlen. Mindenki fél tőlük” – panaszolta egy helyi nő.

A helyiek már az éttermekbe sem ülnek be, mert az illegális bevándorlók ott szórakoznak. Közben pedig zaklatják a nőket. A zomboriak arról beszéltek, hogy

a gyerekeket már nagyon régen nem engedik egyedül sehova, de most már annyira súlyos a helyzet, hogy a felnőttek sem szívesen mennek ki az utcára sötétedés után.

Nagyon sok migráns van és mindennap újabb és újabb tömegek jönnek. Kirakatokat törnek be, megtámadnak minket, késekkel harcolnak, a befogadóközpontban is folyamatosan verekednek. Ez már félelmetes” – mondta elkeseredve egy nő.

Ahogy megérkeznek, a többségében közel-keleti huszonéves férfiak  azonnal felveszik a kapcsolatot az embercsempészekkel. A bűnözők tarifái pedig napról napra emelkednek, több ezer eurót is elkérnek egy útért, és az sem biztos, hogy a fizetés után nem tűnnek el.

Kapcsolódó tartalom

SIM-kártyát vettünk a telefonunkba, mert azon kapjuk az utasításokat. Szólnak, hogy mikor induljunk meg a határ felé. Ellenőrzik, hogy megérkezett-e a pénz, amit otthonról küldenek. Utána segítenek átmenni a kerítésen” – mesélte egy szír bevándorló.

A migránsok Nyugat-Európába akarnak menni, mert – ahogy mondják – ott sokkal jobb az élet és támogatásokat is kapnak.

Úgy tervezzük, hogy három nap múlva indulunk Magyarországon keresztül Németországba, Olaszországba vagy Franciaországba. Hallottam, hogy a magyar határt erősen védik, de akkor is megpróbáljuk” – mondta egy afgán migráns.

A bevándorlók a magyar határnál sokszor erőszakosan támadnak a rendőrökre, katonákra és egymásra is. A krízist fokozza, hogy az embercsempészek éles lőfegyverekkel is védik saját területüket.

Egy hét alatt több mint 6600 migránssal szemben kellett a magyar hatóságoknak intézkedniük, ami sokkal több, mint tavaly ilyenkor, és az éves adatok is többszörös növekedést mutatnak, ugyanis idén már csaknem 150 ezer  migránssal szemben intézkedtek a magyar hatóságok.

Túlzsúfolt a szabadkai befogadóközpont: a helyiek nem érzik magukat biztonságban

Nem enyhül a migrációs nyomás Szabadkán. A helyi befogadóközpont túlzsúfolt, a migránsok közti lövöldözésekről elhíresült makkhetesi városrészbe pedig továbbra is taxikkal hordják a migránsokat. A helyiek nem érzik magukat biztonságban – az M1 Híradójában a helyszínről jelentkezett be Mészáros György, a közmédia tudósítója.

Amióta június elején megtörtént az első migránsok közötti fegyveres leszámolás, azóta a taxisok útvonalat változtattak, és most már az erdő egyik másik részére szállítják a migránsokat – mondta a tudósító, aki az is elárulta, hogy a nap folyamán – kamerán kívül – sikerült beszélniük a taxisokkal, és azt mondták, nem ilyenkor kell forgatni menni, hanem az esti órákban.

A tudósító azt is elmondta, hogy a migránsok a makkhetesi erdőben nagyon sokan vannak, a helyiek pedig nagyon félnek, és mindenki attól tart, hogy újabb migránsok közötti leszámolásra is sor kerülhet.

Este 6 óra után már nemcsak a gyerekeket nem engedik ki az utcára, hanem a felnőttek is bezárják a kapukat és az ajtókat – tette hozzá a tudósító.

Elkezdődött a déli határszakasz megerősítése

Ezért kezdődött el nemrég a 165 kilométer hosszú biztonsági határzár megerősítése a magyar-szerb határon, ami a tervek szerint hat hónap alatt készül el.

Közben országszerte toborozzák és képzik a határvadászokat. A rendőrök a jövő héten is járják az országot, hogy tájékoztassák az érdeklődőket és fogadják a jelentkezéseket. A toborzóhelyszínek a rendőrség honlapján érhetők el.

A határvadászok az egy hónapos kiképzés alatt 300 ezer forintos fizetést kapnak, a sikeres vizsgázók pedig csaknem 400 ezer forintot kereshetnek a pótlékok mellett.

A magyar határvédelem megerősítése elengedhetetlen, ugyanis az előrejelzések alapján nemhogy csökkenni, hanem erősödni fog a migrációs nyomás a következő hónapokban. A Frontex legfrissebb adatai szerint szinte az összes Európába tartó migrációs útvonalon emelkedik az illegális bevándorlók száma 2021-hez képest, például a Balkánon háromszor annyi volt az illegális határátlépések száma, mint tavaly.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még