logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tizenegyszeresére nőtt a villany ára Litvániában

Júliusra mind a három balti államban 20 százalék fölé nőtt az infláció. Bő fél évvel ezelőtt még elképzelhetetlen lett volna az ilyen ütemű pénzromlás az Európai Unióban. Főként az energiaárrobbanás okozza. Litvánia például 2009-ben bezárta egyetlen atomerőművét, azóta az oroszoktól vett áramot, a háborús szankciók miatt azonban ezt lemondta. Marad a skandináv áram, csakhogy ez meg brutálisan drága – számolt be róla az M1 Híradója.

Az élelmiszerüzletekben lekapcsolják a világítást. Az árulánc igazgatótanácsának elnöke elmondta: muszáj takarékoskodni, a hét közepén újra emelkedett az áram ára, és lassan már megfizethetetlen.

Kapcsolódó tartalom

„Őszintén szólva nagyon komolyan fontolóra vettük, hogy ilyen magas energiaárak mellett teljesen leállunk” – nyilatkozta Dainius Dundulis. Állítása szerint idén júliusban kétmillió eurót fizetett az áramért, két és félszer annyit, mint az előző év azonos időszakában.

Dainius Kreivys energiaügyi miniszter a parlamenti meghallgatásán úgy fogalmazott:

a keddi volt talán a legszörnyűbb nap az ország energiatörténetében. A páneurópai áramtőzsdén rekordár született. Ezzel a balti országban a 11-szeresére nőtt a villamos energia ára a tavalyihoz képest.

Az ország évtizedekig nettó energiaexportőr volt, de 2009-ben az EU-csatlakozási megállapodás értelmében be kellett zárnia egyetlen atomerőművét. Azóta jórészt Oroszországtól vettek áramot, kőolajat, földgázt, a szállításokat az ukrán–orosz háborúra hivatkozva a kormány májusban leállította. Litvánia, Lettország és Észtország levált az orosz energiáról.

Az európai energiatőzsde, a Nord Pool felfüggesztette az orosz áram kereskedelmét, május 22-től a balti országok nem kapnak áramot Oroszországtól. A skandináv Nord Pool egy olyan képlet alapján áraz, amely furcsa eredményeket hoz. Litvánia energiaügyi minisztere elmondta: bíznak abban, hogy módosítható lesz valamelyest a balti országok helyzetét figyelembe véve az árkalkulációs algoritmus.

Litvánia csatlakozott az észt gazdasági és infrastrukturális miniszter, Riina Sikkut által kiadott, a kereskedelmi szabályok reformjára vonatkozó felhíváshoz.

„Az érthetetlenül elszállt árak miatt jogos a kérdés, hogy végül is ki kalkulálja ezeket az árakat. Ezt a kérdést igazán senki nem tudja megválaszolni. Ez egyértelműen azt jelzi, hogy a Nord Pool rendszere átláthatatlan”

– jelentette ki az észt szakminiszter is.

Felszólították az EU szabályozó hatóságát, hogy módosítsa a villamosenergia-piaci árakat szabályozó algoritmust. A vállalkozások pedig arra kérték a kormányokat, hogy addig is avatkozzanak be, és korlátozzák az áramárat vagy az exportot.

Kapcsolódó tartalom

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még