logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Átmenetileg felfüggeszti járatainak egy részét a SAS skandináv légitársaság

A SAS skandináv légitársaság pénteken jelentette be, hogy szeptemberben és októberben a menetrend szerinti járatai közül 1700-at felfüggeszt, ami tervezett kapacitásának közel 4 százaléka. A döntést a késedelmes repülőgép-szállításokkal és a pilóták sztrájkjával indokolták.

A nehéz pénzügyi helyzetben lévő stockholmi székhelyű légitársaság két legnagyobb tulajdonosa, a svéd és a dán állam a múlt héten közölte, hogy sikerült megállapodni az Apollo Global Management magántőkealappal egy 700 millió dolláros tőkeinjekcióról, amely a vállalat szerkezetátalakításához biztosíthat forrást. A masszívan veszteséges társaság júliusban kért csődvédelmet az Egyesült Államokban és a pénzügyi mentőövvel időt nyerhet az átalakításra, adósságainak átütemezésére.

A pilóták júliusban kéthetes munkabeszüntetést tartottak a kollektív szerződés ellen tiltakozva, ami tovább fokozta az Európában uralkodó légiforgalmi káoszt. A cég vezetése úgy számolt, hogy a sztrájk 145 millió dolláros veszteséget okozott a turisztikai szezon csúcsidőszakában, és veszélyeztette az akkor folyamatban lévő tőkepótlásról szóló egyeztetéseket.

A kollektív bérmegállapodásról augusztus elején született megállapodás a svéd, dán és norvég pilótákat képviselő szakszervezetekkel. Az érdekképviseletek elfogadták a kedvezőtlenebb bérfeltételeket, cserébe a menedzsment vállalta, hogy visszaveszik a pandémia idején elbocsátott pilótákat.

A SAS a koronavírus-járvány előtti időszakban is nehezen állta a sarat a fapados légitársaságok által diktált árversenyben.

Ajánljuk még