logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Több ezer vasutas sztrájkol Nagy-Britanniában

Több ezer vasutas kezdett munkabeszüntetésbe csütörtökön Nagy-Britanniában, ami országszerte megbénította a vasúti közlekedést, és egyelőre nincs megoldás a fizetésekkel és a munkahelyi körülményekkel kapcsolatos munkaügyi vitában, amelyet csak súlyosbít a brit megélhetési költségek tartós emelkedése.

Csak minden ötödik vonat közlekedik az Egyesült Királyságban a vasúti szakszervezeti tagok sztrájkja miatt. A péntekre tervezett sztrájk várhatóan érinteni fogja a teljes londoni metróhálózatot és a fővárosi autóbusz-közlekedést is, míg a szombati munkabeszüntetés miatt ismét leállhat az országos vasúti közlekedés. A szakszervezetek már több munkabeszüntetést tartottak az elmúlt hónapokban.

Mick Lynch, a vasúti, tengeri és szárazföldi közlekedési szakszervezet vezetője szerint a vasúti dolgozók, mint minden más nagy-britanniai közalkalmazott, nehezen küzdenek meg az egekbe szökő élelmiszer- és benzinárakkal. A 10,1 százalékon álló brit infláció a hivatalos szerdai adatok szerint 40 éves rekordszintre emelkedett júliusban. Az infláció magasabb, mint az elemzők 9,8 százalékos átlagos előrejelzése volt.

A brit postai, kikötői és légi közlekedésben dolgozókat képviselő szakszervezetek szintén sztrájkot hirdettek.

Mick Lynch a brit konzervatív kormány állítólagos „szakszervezetellenes programját” okolta a munkaügyi vita elhúzódása miatt.

Szerinte a vasúti dolgozók addig folytatják a munkabeszüntetést, amíg megállapodás nem születik a vasúti társaságokkal, amelyek ugyan magánvállalatok, de erőteljes állami szabályozás mellett működnek.

A szakszervezeti vezető szerint a kormány adófizetői pénzből támogatja a vasúti társaságokat, hogy a munkabeszüntetések miatt ne csökkenjen a bevételük, és ezzel kizárta azt a piaci ösztönző elemet, amely a vállalatvezetőket a tárgyalásos megegyezésre sarkallná.

A kormányzat szerint jelentős mértékű állami támogatást fordítottak a vasúti dolgozók munkájának védelmére a koronavírus-járvány idején, és az illetékes kormányzati tisztségviselők most szeretnék csökkenteni a vasúti költségeket és a dolgozók számát, hogy a vasúti közlekedés pénzügyileg fenntarthatóbb legyen a jövőben. A kormányzat szerint méltányos fizetési javaslatot ajánlottak a vasúti dolgozóknak.

A brit közlekedési minisztérium szóvivője szerint a vasúti szakszervezetek vezetői úgy döntöttek, hogy „nyomorúságot szabadítanak arra a több millió utasra, akinek mindennapi életét felborítja (a vasúti sztrájk)”, amely június óta már a hatodik munkabeszüntetés, ahelyett, hogy a megállapodás elérésén dolgoznának.

Júniusban a takarítókat és szerelőket is beleértve mintegy 40 ezer vasúti dolgozó tartott háromnapos munkabeszüntetést, hogy magasabb fizetést, nagyobb munkahelyi biztonságot és jobb munkakörülményeket követeljen, ami Nagy-Britannia elmúlt 30 évének legnagyobb vasúti sztrájkjához vezetett.

Ezt követően még több vasúti munkabeszüntetést tartottak, de a kormányoldal és a munkavállalók azóta sem jutottak egyezségre.

Ajánljuk még