logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Oroszországból importálna üzemanyagot Mianmar

Mianmar Oroszországból importálna dízel- és fűtőolajat a délkelet-ázsiai országot irányító junta szóvivőjének szerda esti bejelentése szerint.

Megkaptuk az engedélyt az oroszországi üzemanyagimportra” – jelentette be sajtótájékoztatóján Zav Min Tun, olcsónak és jó minőségűnek nevezve az orosz árut. Elmondta, hogy a juntát vezető Min Aung Hlaing tábornok júliusi moszkvai látogatásán tárgyalt a szállításról, amely mianmari médiaforrások szerint szeptemberben kezdődne el az üzemanyaghiánnyal küszködő ország ellátására.

A szóvivő hozzátette: Najpjidó egyúttal fontolgatja, hogy Kínával és Oroszországgal közösen kezd kőolajfeltárásba. Mindeközben a junta tulajdonában lévő egyik újság szerdán azt közölte: a vezetés az Oroszországból érkező üzemanyag szállításának és szétosztásának megszervezésére, az árak megállapítására felállított egy bizottságot.

Amellett, hogy a 2021. februári katonai puccs óta folyamatos a kegyetlen elnyomás, a véres leszámolások a juntát ellenzőkkel,

Mianmar korábban is gyengélkedő gazdaságát érzékenyen érintették a rohamosan növekvő üzemanyagárak:

az elmúlt másfél évben 350 százalékos volt az emelkedés. Médiaforrások szerint a múlt héten több benzinkút is leállt üzemanyaghiány miatt.

Az ukrajnai háborúja miatt nyugati szankciók sújtotta Oroszország az utóbbi időben fokozta a mianmari katonai vezetés támogatását. Moszkva egyebek között fegyvereket adott el Najpjidónak. Márciusban orosz katonai egységek is részt vettek a mianmari hadsereg egyik díszszemléjén.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még