logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elfogadhatatlan Abbász kijelentése az uniós biztos szerint

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos elfogadhatatlannak nevezte szerdán, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök előző esti berlini sajtóértekezletén a holokauszthoz hasonlította a palesztinokkal szembeni izraeli politikát.

Margarítisz Szkínász Twitter-üzenetében kijelentette: a holokauszt kitörölhetetlen folt az európai történelemben. Hangsúlyozta: a holokauszt az európai kontinens számos pontján felszámolta a zsidó örökséget és közösségi életet. „Veszélyes dolog eltorzítani a holokausztot. Táplálja az antiszemitizmust, és romboló hatással van a demokráciára” – szögezte le az uniós biztos.

Abbász Olaf Scholz német kancellárral kedd este tartott közös berlini sajtóértekezletén hasonlította a holokauszthoz a palesztinokkal szembeni izraeli politikát, az AP hírügynökség tudósítójának azon kérdésére reagálva, hogy palesztin vezetőként bocsánatot kér-e Izraeltől azért a palesztin terrortámadásért, amelyet ötven éve, 1972-ben a müncheni nyári olimpián az izraeli csapat ellen követtek el.

Abbász nem tért ki a német földön izraeliek ellen a második világháború vége óta elkövetett egyik legsúlyosabb bűncselekményre – amelyben 11 izraeli állampolgár vesztette életét –, helyette a palesztinokkal szembeni izraeli politikát ostorozta.

Mint mondta, ha valaki fel akarja hánytorgatni a múltat, akkor azt is tudomásul kell vennie, hogy Izrael az utóbbi évtizedekben a palesztin területeken ötven helyszínen mészárolt le palesztinokat. Ez „ötven mészárlás, ötven holokauszt” – fogalmazott Abbász.

Kapcsolódó tartalom

Scholz a sajtótájékoztatót követően visszautasította Abbász kijelentését, és egy szerda reggeli Twitter-bejegyzésben meg is erősítette álláspontját. Mint írta, mélységesen felháborítja Mahmúd Abbász kijelentése, és elítéli a holokauszt tagadására irányuló minden kísérletet.

Abbász kijelentése Izraelben is felháborodást váltott ki.

Az izraeli és nemzetközi reakciókat követően a palesztin vezető szerdán közleményben módosította kijelentéseit.A holokauszt az emberiség modern kori történelmének legszörnyűbb bűne” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy nem állt szándékában tagadni a múlt században a náci Németország és kollaboránsai által elkövetett népirtás egyediségét, és hogy azt határozottan el kell ítélni.

Ajánljuk még