logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Dél-Korea Észak-Koreának: A két ország közötti párbeszédnek nem politikai show-műsornak kell lennie

Valódi tárgyalásokat szorgalmazott a dél-koreai elnök Phenjannal szerdán Szöulban.

A béke megteremtését és nem a politikai színjátékot kell szolgálniuk az Észak-Koreával folytatott tárgyalásoknak – mondta Jun Szuk Jol, aki a hivatalban töltött első száz napja alkalmából tartott sajtótájékoztatót.

Az elnök, aki már választási kampányában a párbeszédet sürgette, ismételten közölte: kész fokozatos gazdasági segítséget nyújtani Észak-Koreának, ha az felhagy a nukleáris fegyverek fejlesztésével, és megkezdi azok leszerelését. Jun Szuk Jol kiemelte: ha Észak-Korea szilárd elkötelezettséget tanúsít nukleáris programja leállítására, „mi megtesszük, amit tudunk, hogy segítsünk neki”.

A két ország vezetői közötti párbeszédnek, illetve a munkaszintű hivatalos tárgyalásoknak „nem politikai show-műsornak kell lenniük,

hanem hozzá kell járulniuk a nukleáris biztonság és az érdemi béke megteremtéséhez a Koreai-félszigeten és Északkelet-Ázsiában” – hangsúlyozta a politikus.

Jun Szuk Jol ezzel az elődje, Mun Dzse In és Donald Trump akkori amerikai elnök részvételével rendezett csúcstalálkozókra emlékeztetett, amelyek nem hoztak előrelépést a 2019-ben megakadt nukleáris leszerelési tárgyalásokban.

Észak-Korea azt állítja, hogy azért indította nukleáris fegyverprogramját, hogy megvédhesse magát az Egyesült Államoktól. Szerdán Észak-Korea két cirkálórakétát lőtt ki nyugati partjairól, egy nappal azután, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok közös hadgyakorlatokat kezdett.

Jun Szuk Jol elmondta:

Dél-Korea nincs abban a helyzetben, hogy garantálni tudja Észak-Korea biztonságát,

ha az lemond atomfegyvereiről, de Szöulnak nincs szándékában kierőszakolni a status quo megváltozását északon.

Jun kijelentette, hogy elkötelezett az atomsorompó-szerződés mellett, és az Egyesült Államokkal együttműködve dolgozik Dél-Korea „elrettentő erejének megerősítésén”. Az Ukrajna elleni orosz agresszió kapcsán kijelentette, hogy országa segíteni fogja az ukrán népnek visszaszerezni a szabadságot és gyorsan újjáépíteni az elpusztított nemzeti vagyont.

A Japánnal fennálló történelmi vitákról megjegyezte, hogy azok megoldhatók, és hangsúlyozta: a két ország szorosabb gazdasági együttműködésére van szükség.

Ajánljuk még