logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Damaszkusz ismét tagadta, hogy fogva tartja az amerikai újságírót

Damaszkusz szerdán ismét tagadta, hogy fogva tartja Austin Tice amerikai újságírót, miután Joe Biden amerikai elnök ezzel vádolta meg a szíriai kormányt.

Biden múlt heti megjegyzéseit a Fehér Ház egy olyan közleményben tette közzé, amelyet a haditudósító elrablásának 10. évfordulója alkalmából adott ki.

Biden megjegyzései az eddigi legegyértelműbb jelei annak, hogy az Egyesült Államok szerint az újságíró Bassár el-Aszad szíriai elnök hatóságainak fogságában van.

Tice szabadúszó újságíró, korábban tengerészgyalogos volt, nem sokkal 31. születésnapja után, 2012. augusztus 14-én tűnt el

egy ellenőrzőpontnál a fővárostól, Damaszkusztól nyugatra fekvő, vitatott ellenőrzésű területen. Egy hónappal később egy nyilvánosságra hozott videón a férfi bekötött szemmel, Jézushoz fohászkodva, fegyveresek fogságában volt látható. Azóta nem hallottak róla.

2020 októberében a The Wall Street Journal amerikai lap közölte: egy fehér házi tisztségviselő titokban Damaszkuszban tárgyalt a szíriai kormánnyal legalább két olyan amerikai állampolgár szabadon engedéséről, aki Washington feltételezése szerint a szíriai kormány fogságában van.

A lapnak a Trump-kormány meg nem nevezett tisztségviselői azt mondták: Kash Patel vezető terrorelhárítási tisztségviselő utazott Damaszkuszba.

Sem a Fehér Ház, sem a külügyminisztérium nem válaszolt a lap kérdéseire az üggyel kapcsolatban.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) korábban egymillió dollárt (mintegy 398 millió forintot) ajánlott fel az újságíró hollétéről szóló információkért.

Az Egyesült Államok 2012-ben függesztette fel szíriai diplomáciai tevékenységét, majdnem egy évvel azután, hogy az országban leverték a kormányellenes tüntetéseket, majd ez háborúhoz vezetett.

Ajánljuk még