logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Bankban ejtett túszokat, most mégsem indul ellene büntetőeljárás

Mégsem indul büntetőeljárás azzal a libanoni férfival szemben, aki hat embert ejtett túszul a múlt héten Bejrút egyik bankfiókjában, miután a bank nem volt hajlandó kifizetni a pénzét – jelentette kedden az AFP az illetékes bíróság közlése alapján.

A férfi a megtakarítását szerette volna felvenni az apja orvosi kezelésének finanszírozására, de a bank befagyasztotta számláját. Miután nem akarták kiadni az általa kért összeget, a férfi fegyvert rántott, és túszul ejtette a fiókban tartózkodó embereket.

A túsztárgyalókkal és bankkal később mégis sikerült kiegyeznie, és a számláján lévő 200 ezer eurónyi pénze helyett 30 ezernyit felvehetett. A pénz átvétele után rendőrök kíséretében, de békésen távozott a bankból.

A bírósági közlemény szerint az érintett bank visszavonta feljelentését a férfi ellen.

A túszejtő nagy népszerűségnek örvend Libanonban, mert sok ezer ember nem tud hozzájutni a bankokban tartott megtakarításaihoz. A Világbank (IMF) értékelése szerint ennek az az oka, hogy egyes bankok vezetői, a politikai elittel részben összejátszva, hűtlen kezelést követtek el, és az új betétesek pénzéből fizették ki a régieket.

A rendszer három évvel ezelőtt összeomlott, gazdasági és pénzügyi válságba taszítva az amúgy is eladósodott közel-keleti országot. A válság következtében a libanoni lakosság mintegy 80 százaléka él szegénységben. A nemzeti valuta mintegy 90 százalékkal leértékelődött, és a bankok továbbra is szigorúan korlátozzák az állampolgárok által felvehető készpénz mennyiségét.

Ajánljuk még