logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Svéd kormányfő: Stockholm tartja magát az Ankarával kötött megállapodáshoz

Svédország tartja magát ahhoz a megállapodáshoz, amelyet Törökországgal kötött Stockholm NATO-csatlakozásának érdekében – szögezte le kedden Magdalena Andersson svéd kormányfő.

Olaf Scholz német kancellárral folytatott stockholmi egyeztetése után tartott sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kitért arra a múlt heti döntésre, amellyel jóváhagyták egy Ankara által körözött ember kiadatását Törökországnak. Andersson leszögezte: a döntés a svéd és a nemzetközi jogrenddel összhangban született. Hozzátette, hogy a skandináv ország továbbra is e kettő szellemében kíván eljárni.

Stockholm, 2022. augusztus 16. Magdalena Andersson svéd miniszterelnök (j) és Olaf Scholz német kancellár sajtótájékoztatót tart Stockholmban 2022. augusztus 16-án. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery

Svédország csütörtökön egyezett bele a férfi kiadatásába, akit Törökország csalás miatt körözött. Ez az első ilyen eset, amióta Ankara számos ember kiadatását követelte annak fejében, hogy támogassa Svédország NATO-felvételi kérelmét.

A férfi, akit tavaly vettek őrizetbe Svédországban, azt állítja, hogy hamis vádak alapján ítélték el, a büntetés valódi oka szerinte az, hogy áttért a keresztény hitre, megtagadta a katonai szolgálatot, és kurd gyökerei vannak.

A NATO-tag Törökország júniusban vonta vissza a Finnország és Svédország NATO-csatlakozása ellen emelt vétóját többheti intenzív tárgyalások után, amelyek során Ankara azzal vádolta meg a két észak-európai országot, hogy menedéket ad az általa betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek.

A megállapodás részeként Törökország átadta Svédországnak azoknak a listáját, akiknek a kiadatását kérte, de azóta elégedetlen, hogy csekély haladás történt az ügyben.

Svédország – Finnországgal közösen – májusban nyújtotta be hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz.

Kedden Scholz szintén a NATO gyors bővítése mellett foglalt állást, s azt mondta: reméli, a két ország mihamarabb az észak-atlanti szervezet tagja lesz.

(A címlapfotó forrása: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Henrik Montgomery)

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még