logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Pénzbüntetésre ítéltek egy rocksztárt, aki bírálta az ukrajnai háborút

Pénzbírsággal sújtotta Jurij Sevcsuk orosz rocksztárt kedden az ufai bíróság az ukrajnai orosz hadművelet nyilvános bírálatáért.

A közép-oroszországi város törvényszékének közleménye szerint a rockénekesnek 50 ezer rubel (körülbelül 800 euró) bírságot kell megfizetnie. Az orosz büntető törvénykönyv szerint a későbbiekben bűnismétlés vagy egyéb súlyosbító körülmény esetén akár 5 év börtönbüntetés is kiszabható rá.

Jurij Sevcsuk koronavírus-fertőzés miatt karanténban van, így nem tudott részt venni az ítélethirdetésen. Ügyvédjén keresztül közleményt adott ki, melyben hangsúlyozta: “bármely korról és bármely országról legyen szó, álláspontja mindig háborúellenes volt”, és “az országok vagy népek közötti politikai ellentéteket diplomáciai úton kell rendezni”.

A 65 éves, közismert rockénekes május 18-i ufai koncertjén bírálta az Ukrajna ellen indított orosz háborút, sajnálatosnak nevezve, hogy fiatal emberek halnak meg a harcokban mindkét oldalon. Jurij Sevcsuk már a Szovjetunió bukása előtt ismert rockénekes volt, DDT nevű együttesével rendszerellenes megnyilvánulásokat is megengedett magának. Később, a kilencvenes évek közepén akkori élettársával együtt a csecsenföldi orosz katonai beavatkozást is bírálta, 2014-ben pedig a Krím félsziget megszállása ellen emelte fel a szavát.

A címlapfotó illusztráció

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még