logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Kínai kutatóhajó érkezett Srí Lankára a szomszédos India aggodalmai ellenére

Egy kínai kutatóhajó érkezett kedden a kínai üzemeltetésű Srí Lanka-i kikötőbe, Hambantotába – közölték a hatóságok, annak ellenére, hogy India és az Egyesült Államok aggályai szerint a hajót kémkedésre használhatják.
Kikötői munkások kínai és Srí Lanka-i zászlókkal köszöntik a Yuan Wang 5 kínai kutatóhajót a kínai üzemeltetésű Srí Lanka-i kikötőben, Hambantotában 2022. augusztus 16-án. A hatóságok a hajó kikötését azzal a feltétellel engedélyezték, hogy az nem folytat kutatásokat Srí Lanka vizein. Újdelhi aggódik Kína növekvő jelenléte miatt az Indiai-óceánon és Srí Lankán, amelyet India befolyási övezetének tekint (Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne)

A Yuan Wang 5 kikötését azzal a feltétellel engedélyezték, hogy a hajó nem folytat kutatásokat Srí Lanka vizein – közölték a kikötői tisztviselők, miután konzultáltak Indiával, az Egyesült Államokkal és Kínával.

A hajónak már a múlt héten meg kellett volna érkeznie, de Colombo kérte Pekinget, hogy halassza el az érkezést, mivel India tiltakozott ellene, mert aggódik Kína térségbeli tevékenységei miatt.

Szombaton azonban, intenzív tárgyalásokat követően Colombo bejelentette, hogy engedélyezte a hajó kikötését Hambantotában, ahol hat napig maradhat.

A Yuan Wang 5 kínai kutatóhajó megérkezik a kínai üzemeltetésű Srí Lanka-i kikötőbe, Hambantotába 2022. augusztus 16-án. A hatóságok a hajó kikötését azzal a feltétellel engedélyezték, hogy az nem folytat kutatásokat Srí Lanka vizein. Újdelhi aggódik Kína növekvő jelenléte miatt az Indiai-óceánon és Srí Lankán, amelyet India befolyási övezetének tekint (Fotó: MTI/EPA/Chamila Karunarathne)

Hajózási elemző honlapok a Yuan Wang 5-öt kutató- és megfigyelőhajóként írják le, de az indiai CNN-News18 szerint kémhajó.

A kínai hajónak azzal a feltétellel engedélyezték a kikötőbe való belépést, hogy a Srí Lanka-i vizeken való tartózkodása alatt bekapcsolva tartja az automatikus azonosító rendszert (AIS), és nem végez tudományos kutatást.

Újdelhi aggódik Kína növekvő jelenléte miatt az Indiai-óceánon és Srí Lankán, amelyet India befolyási övezetének tekint.

A hajó érkezése előtti napon India felajánlott Srí Lankának egy Dornier 228-as típusú repülőgépet a sziget tengeri felügyeleti képességeinek megerősítésére.

Ajánljuk még