logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Rárúgta az ajtót Európára az újabb migrációs hullám

| Szerző: hirado.hu
Újabb migránshullám figyelhető meg Európában, a befogadóországok a folyamat jelentős erősödéséről számolnak be. A Nagy-Britanniába bejutott migránsok száma a tavalyi évhez képest megduplázódott, Ciprus pedig a helyzet tarthatatlansága miatt az Európai Unióhoz fordult segítségért. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerint a probléma nem kezelhető a migránsok egy részének hazájukba való visszatelepítése, azaz az EU-ból való kiutasítása nélkül – írja a Kronen Zeitung online kiadása.

A migránsok Európába irányuló áradata töretlenül folytatódik, létszámuk pedig folyamatosan emelkedik, mindezt a befogadó uniós országok legfrissebb adatai is megerősítik – számol be az osztrák Kronen Zeitung hírportálja. Idén például csak Cipruson több mint 13 ezren kértek menedékjogot, a migránsok többsége Törökországból érkezett a szigetre.

Az uniós statisztikák szerint a lakosság számához viszonyítva beadott menedékkérelmek messze Cipruson a legmagasabbak Európában, emiatt a nicosiai kormány már többször segítséget kért az EU-tól. A tartózkodási engedély nélküli migránsok Ciprus déli részén a lakosság mintegy négy százalékát teszik ki – jelentette a ciprusi közrádió.

A ciprusi hatóságok szerint a legtöbb menekültet embercsempészbandák szállítják Törökországból a sziget északi, török fennhatóság alatt álló részére, majd a két állam határának kevésbé ellenőrzött szakaszain csempészik őket délre, a Ciprusi Köztársaságba.

Kapcsolódó tartalom

Ciprus 1974 óta van felosztva egy nagyobb, görög többségű déli és egy északi, török többségű részre. Az Észak-ciprusi Török Köztársaság létét jelenleg csak Törökország ismeri el. Ciprus felosztása miatt a nemzetközileg elismert Ciprusi Köztársaság csak a sziget középső és déli részén gyakorol tényleges ellenőrzést.

Vasárnap látott napvilágot a hír, miszerint csaknem 40 migráns vesztegel napok óta az Evros nevű határfolyón található kisebb szigeten. A ciprusi kormány, valamint emberi jogi szervezetek is azonnali intézkedést sürgettek a migránsok biztonságba helyezésére, azonban a ciprusi hatóságok szerint az érintett sziget, ahol a migránsok rekedtek, a határ török oldalán található, ezért  tehetetlenek.

Az erősödő migránshullám Olaszországban is egyre nagyobb problémát jelent: az év eleje óta mintegy 37 ezer bevándorló érkezett az országba a Földközi-tengeren keresztül.

Az olasz belügyminisztérium adatai szerint ez a létszám tavaly ilyenkor 27 474, 2020-ban pedig 11 965 főre volt tehető, egyértelmű tehát a migráció növekedése.

Szintén egyre súlyosabb a migrásnhelyzet Nagy-Britanniában, ahol a La Manche csatornán való átkelések csaknem megduplázódtak tavalyhoz képest.

Idén már több mint 20 ezer migráns kísérelte meg az egyáltalán nem veszélytelen átkelést kisebb hajókon, gumicsónakokon a La Manche csatornán

– derül ki a brit kormány jelentéséből.

Mindez jelentős növekedés a tavalyi évhez képest, amikor január és július vége között „csak” 11 300 sikeres átkelést regisztráltak. Tavaly összesen 28 526, a tengeren érkező migránst számláltak a hatóságok, a további drasztikus növekedés tehát borítékolható – fogalmaz a Krone.at.

Kapcsolódó tartalom

A lap kiemeli, hogy Ausztria az Európába érkező migránsok egyik kiemelt célországa. A legfrissebb adatok szerint

az év első felében 31 050 migráns nyújtott be menedékkérelmet Ausztriában, a legtöbb beadvány afgán (7325), szíriai (6680), tunéziai (3810), pakisztáni (3110), valamint indiai (2025) bevándorlóktól érkezett.

Ezzel párhuzamosan az embercsempész-szervezetek jelenléte is erősödik, Gerhard Karner osztrák belügyminiszter tájékoztatása szerint idén már csaknem 330 emberkereskedőt tartóztattak le.

A tavalyi év azonos időszakához képest mindez 80-nal több őrizetbe vételt jelent.

Karner élesen bírálta az emberkereskedelmet, miután szombaton Burgenlandban három halottal és több súlyos sérülttel végződött egy migránsokkal teli furgon üldözése.

Kapcsolódó tartalom

„Három ember tragikus halála a kittsee-i határátkelőnél ismét megmutatta az embercsempész-maffia brutalitását és gátlástalanságát” – mondta az osztrák belügyminiszter, hangsúlyozva, hpgy továbbra is határozottan kell fellépni az embercsempészet ellen.

Ajánljuk még