logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Elveszítheti a látását Salman Rushdie

| Szerző: hirado.hu
Salman Rushdie elveszítheti a látását, miután a 75 éves írót egy New York-i pódiumbeszélgetésen többször megszúrták a színpadon.

A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, állapotát stabilizálták, ám ügynöke, Andrew Wylie azt mondta, egyik szemét vélhetően elveszíti.

„Sajnos nincsenek jó híreim” – nyilatkozta a 75 éves író ügynöke, Andrew Wyliee a New York Timesnak. „Valószínűleg egyik szemére elveszíti a látását. A merénylő több, Salman karjában levő ideget roncsolt, majd többször is  májon szúrta” – tette hozzá

A versei miatt Iránban halálos fatvával sújtott Salman Rushdie brit-amerikai írót egy New York-i pódiumbeszélgetésen pénteken támadta meg késsel egy férfi – számolt be róla a New York Post. A késelés után helikopterrel szállították a pennsylvaniai Erie-ben lévő kórházba, ahol azonnal megműtötték.

Egy szemtanú szerint Rushdie megpróbált elfutni a színpadról, de a támadó leteperte és mintegy 15 alkalommal szúrta meg az írót. Támadóját, a libanoni származású, amerikai születésű, New Jersey-ben élő 24 éves férfit, bizonyos Hadi Matart elfogták, és gyilkossági kísérletért, illetve súlyos testi sértésért vádat emeltek ellene. A hatóságok Matar közösségi posztolásainak átvizsgálása alapján arra jutottak, hogy szimpatizál a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával.

A Rushdie elleni támadást számosan elítélték a világon, köztük JK Rowling brit írónő is a Twitteren. Ő azt írta: sokkolta a tragédia, de reméli, Rushdie felépül. Erre kapott egyebek között egy olyan reakciót Pakisztánból, miszerint „Ne aggódj, te leszel a következő!”.

Kapcsolódó tartalom

Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfelsőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah olyan vallási határozatot adott ki, amelyben a megölésére szólította fel a muszlimokat az Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Ennek ellenére Teherán határozottan tagadja érintettségét a Salman Rushdie elleni támadásban sőt, magát a szerzőt teszi felelőssé az atrocitásért.

„Az ügyben senkinek nincs joga Iránt vádolni”

– szögezte le Nasszer Kanaáni, kiemelve, hogy a támadásért egyedül Rushdie-t és támogatóit lehet okolni, a szerző ugyanis „több mint másfélmilliárd muszlimot sértett meg írásaival”. Hozzátette: az iráni kormány csak annyit tud az incidensről, amennyit az amerikai sajtó közölt.

A hétfői az első alkalom, hogy Irán hivatalosan reagált a támadásra, noha keményvonalas lapok már a hét végén méltatták a támadót.

Ajánljuk még