logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy pillanatra sem enyhül a migrációs nyomás a déli határon

Egy pillanatra sem enyhül a migrációs nyomás a déli határon. Péntek óta több mint 2600 esetben intézkedtek a hatóságok illegális bevándorlókkal szemben. Hónapok óta egyre többen próbálnak Magyarországra jutni, ráadásul ősszel a mostaninál is több migránsra lehet számítani. Ezért is döntött a déli határzár megerősítéséről a kormány, és továbbra is toborozzák a határvadászokat – számolt be az M1 Híradó.

Hétfőre virradó éjszaka a román rendőrök Nagylaknál találtak két török kisteherautó rakterében összesen 24 migránst. A fiatal férfiak a kerámialapok között bújtak el és Magyarországra tartottak.

Rendszeresek az elfogások a román–magyar határon – néhány napja szintén Nagylaknál találtak 103 migránst egy kamionban. Az embercsempészek a nyári turistaforgalmat próbálják kihasználni arra, hogy az illegális bevándorlókat nyugatra szállítsák.

A szerbiai Sid központja lassan sokkal jobban hasonlít egy közel-keleti város utcájára, mint egy európai belvárosra. Az éttermek teraszán afgán, szír és pakisztáni férfiak iszogatnak, dohányoznak és beszélgetnek.

A migránsok miatt egyre jobban félnek a helyiek. Az idegenek betörnek a házakba, lopnak, sőt rendszeresen megfenyegetik a nőket és az időseket.

Kapcsolódó tartalom

A mi környékünkön is nagyon sokan vannak. Csak tengenek-lengenek, szemetelnek, kötözködnek. Már házakba is betörtek, a tulajdonosok alig tudták kizavarni őket. Rengetegen vannak, félünk tőlük” – panaszkodott az egyik helyi asszony.

Szerbiában a tavalyi duplája, több mint tízezer illegális bevándorló torlódott fel. Sokuk már többször megpróbált átjutni a magyar határzáron, eredménytelenül. A kudarcok sorozata pedig feszültséget szül.

Szerbia nem jó hely, nem erre számítottam. Nem jók itt az emberek és sokan is vagyunk, minél előbb el akarok innen menni. Már várnak a magyar határnál, ha átjutok, akkor visznek Ausztriába” – háborgott egy fiatal migráns.

Az illegális bevándorlók többsége az embercsempészekre vár, akiknek fejenként négyezer eurót – mintegy másfél millió forintot – fizetnek, hogy átvigyék őket a magyar határzáron.

Úgy tervezzük, hogy három nap múlva indulunk Magyarországon keresztül Németországba, Olaszországba vagy Franciaországba. Hallottam, hogy a magyar határt erősen védik, de akkor is megpróbáljuk” – mondta egy afgán migráns.

Állandó nyomás alatt tartják a migránsok a déli határzárat, ráadásul mindennapossá váltak az agresszív átkelési kísérletek. Az idegenek a legtöbbször létrákkal próbálnak átjutni, és rendszeresen kövekkel, csúzlival és husángokkal támadnak a rendőrökre és a katonákra.

Kapcsolódó tartalom

Péntek óta a magyar hatóságoknak több mint 2600 esetben kellett intézkedniük illegális bevándorlás miatt. Ráadásul a számok folyamatosan emelkednek, idén, az első hét hónap alatt már annyi migránssal szemben kellett intézkednie a hatóságoknak, mint tavaly egész évben.

Ezért kezdődött el nemrég a 165 kilométer hosszú biztonsági határzár megerősítése a magyar–szerb határon, ami a tervek szerint hat hónap alatt készül el. A kerítés megerősítésére és magasítására szakértők szerint is nagy szükség van, ugyanis

az előrejelzések alapján ősszel tovább romlik majd a helyzet, és új útvonalak kialakulására is számítani kell.

Közben országszerte folyik a határvadászok toborzása. Például vasárnap Baja főterén is várták az érdeklődőket a rendőrök és a következő napokban is több helyen lesz lehetőség a jelentkezésre. A helyszínek a rendőrség honlapján érhetők el.

Az első határvadászok egy hónapos képzése is elkezdődött. Ők már az oktatás alatt 300 ezer forintos fizetést kapnak, a sikeres vizsgázók pedig csaknem 400 ezer forintot kereshetnek, és pótlékokat is kaphatnak majd.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még