logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Új pártszövetségbe tömörül Ganz, Szaár és Ejzenkot Izraelben

Nemzeti Tábor néven új pártszövetségbe tömörül Izraelben Beni Ganz Kék-Fehér és Gideon Szaár Új Remény pártja, valamint Gadi Ejzenkot volt vezérkari főnök és csapata – jelentette vasárnap a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Izraelben november 1-jén előrehozott választásokat tartanak – három éven belül immár ötödször –, miután júniusban a kormánykoalíció elvesztette többségét a kneszetben, mert a Jobbra párt több politikusa bejelentette, hogy nem támogatja tovább a nyolcpárti, jobb- és baloldali, centrista, valamint egy arab pártból álló nagykoalíciót.

Ejzenkot két emberét viheti magával a választási listára: a 16. és 18. helyet kapják meg. Az eddigi közvélemény-kutatási eredmények alapján az új pártszövetség 10-12 képviselői helyre esélyes a törvényhozásban, de többre számítanak a népszerű tábornok csatlakozása eredményeképpen.

Az új párt megalakulásával Ganz lemondott pártja eddigi nevéről, a Kék-Fehérről, Szaár pedig az Új Remény nevet adta fel az új, közös Nemzeti Táborért.

A pártszövetség lesz az alapja egy új, széles bázisú és stabil kormánynak, amely véget vet majd a folyamatos politikai válságnak, megszünteti az izraeli társadalom megosztottságát, és érvényt szerez Izrael nemzeti érdekeinek a nemzet- és a közbiztonság, a gazdaság és az oktatás területén” – olvasható az alapító okiratukban.

Ejzenkot neve leszerelése óta többször felmerült politikusjelöltként.

Ganz és Szaár mellett Jaír Lapid miniszterelnök is invitálta már őt centrista pártjába (Van Jövő – Jes Atid), a választási lista második helyét felkínálva neki, valamint a Munkapárt vezetői is megkörnyékezték, mind annak érdekében, hogy emeljék pártjuk szakértelmét a biztonsági kérdésekben.

Az új pártszövetséghez csatlakozott Matan Kahana is, aki Naftali Bennett volt pártjának, a Jobbra (Jamina) pártnak volt az egyik kulcsfigurája, s a kormányban a vallásügyi miniszter posztját töltötte be. Ő a kilencedik helyet kapta meg a választási listán, amellyel jó esélye van a bejutásra.

Címlapfotón: Beni Ganz (Fotó: MTI/EPA/JINIPIX)

Ajánljuk még