logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Megduplázta második negyedévi nyereségét a Saudi Aramco

Csaknem megduplázta a nyereségét a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest a Saudi Aramco olajipari konszern részben a magas olajáraknak, részben a magasabb finomítói árrésnek köszönhetően.

A szinte teljes egészében szaúd-arábiai állami tulajdonban lévő olaj- és gázipari vállalat vasárnap közölte, hogy az idei második negyedévben az egy évvel korábbi 95,47 milliárd rialhoz képest 90 százalékkal 181,64 milliárd rialra (48,39 milliárd dollár) nőtt a nettó nyeresége. Elemzők 46,2 milliárd dolláros nettó nyereséget vártak.

Az Aramco jelentése szerint a negyedéves eredmény rekordnak számít; 18,8 milliárd dollárt különít el a cég az osztalékalapba. Az Aramco részvényeinek 5 százalékát 2019-ben vezették be a szaúdi tőzsdére.

Az Aramco elsősorban a magasabb nyersolajáraknak, az értékesített mennyiség növekedésének és a megemelkedett finomítói árrésnek tulajdonítja nyeresége nagymértékű növekedését.

Amin Nasszer, az Aramco elnök-vezérigazgatója szerint a második negyedév eredményei a királyság olaja iránti növekvő keresletet tükrözik, amelynek kitermelése a világ legolcsóbbjai közé tartozik. „Arra számítunk, hogy az olaj iránti kereslet az évtized hátralévő részében tovább növekszik, a rövid távú globális előrejelzésekben szereplő csökkenő gazdasági teljesítmény ellenére” – mondta.

Az Aramco átlagos teljes szénhidrogéntermelése a második negyedévben napi 13,6 millió hordó olajegyenérték volt. Az Aramco részvényei idén több mint 25 százalékkal emelkedtek, mivel az olaj és a földgáz világpiaci ára többéves csúcsra emelkedett, miután a fő exportőr Oroszország elleni nyugati szankciók tovább szűkítették az amúgy is forráshiányos globális piacot.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még