logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Jobb, ha készítik a télikabátot a németek: legfeljebb 19 fokra lehet fűteni a középületeket

Energiatakarékossági okokból legfeljebb 19 fokra szabad majd felfűteni a középületeket Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban. Csak a kórházak és a szociális intézmények lesznek kivételek. A tervek szerint le kell kapcsolni az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszvilágítását, és a reklámhordozó felületeket sem szabad majd kivilágítani – számolt be az M1 Híradója.

A Nap sugarai még elviselhető hőfokra melegítik a vizet az egyik kölni szabadtéri uszodában, de az egyre hidegebb éjszakák miatt a víz hőmérséklete napról napra csökken. Fűteni már nem szabad a medencét, így látogatóból is kevesebb van.

A magántulajdonokban lévő medencékre már kimondták a fűtési tilalmat,

most pedig további rendelkezések bevezetését fontolgatja a kormány.

Németországnak jelenleg körülbelül 20 százalékos gázmegtakarítást kell elérnie ahhoz, hogy elkerülje a gázhiányt. Az eddigi intézkedésekkel öt–nyolc százalékos csökkenést már elértek, de a gazdasági miniszter szerint további erőfeszítésekre van szükség, mindenki részéről.

Robert Habeck a Süddeutsche Zeitung című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy a legújabb tervek szerint a fűtési idényben legfeljebb 19 fokra szabad majd felfűteni a mintegy 186 ezer középületet Németországban. Kivételt képeznek a kórházak és a szociális intézmények.

A készülő miniszteri rendelet azt is tartalmazza majd, hogy

le kell állítani az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszkivilágítását, míg a világító reklámokat este 10-től reggel 6 óráig le kell kapcsolni.

A kormány még tárgyal a további lépésekről, de azt már most is tudni lehet, hogy például egy iskola tornatermében már csak 15, az osztálytermekben pedig legfeljebb 20 fok lehet a fűtési szezonban.

A folyosókat, előcsarnokokat vagy műszaki helyiségeket ugyanakkor egyáltalán nem lesz szabad fűteni, hacsak a biztonsági előírások máshogy nem rendelkeznek.

Számítások szerint,

ha egy fokkal csökkentik a zárt helyiségekben a hőmérsékletet, a gázfogyasztás hat százalékát is megtakaríthatják.

Egyelőre bizonytalan, hogy mikor lép életbe az új szabályozás.

Németország az egyetlen iparosodott ország, amely fokozatosan nemcsak a szén, de az atomenergiát is ki akarta vezetni.

Ám, mivel a stratégiailag fontos Északi Áramlat-1 vezetéken keresztül Oroszországból érkező gázmennyiség 20 százalékra csökkent, a német kormány fontolgatja, hogy egyelőre nem zárja be a még működő atomerőműveket és a lignittüzelésű erőművekben is újra villamosenergiát állít elő.

A jelenlegi gázellátási válság miatt már ismét üzemel a mehrumi erőmű, amely az ország első újranyitott széntüzelésű erőműve.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még