logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Ismét egymást vádolják a zaporizzsjai erőmű elleni tüzérségi támadással

Kijev és Moszkva az ukrajnai háborúban ismét egymás vádolta vasárnap az orosz ellenőrzés alatt lévő zaporizzsjai atomerőmű elleni tüzérségi támadással. Az erőművet a héten több támadás érte.

Ukrajna vasárnap azt állította, hogy a térségbeli hidak megrongálásával, illetve lerombolásával elszigetelte az orosz erők egy részét a dél-ukrajnai Herszon megyében.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat figyelmeztetést adott ki a Telegram-csatornáján, miszerint olyan értesülést kaptak, hogy „az orosz megszállók újabb provokációkra készülnek”, szemtanúk szerint ismét tüzérségi támadás célpontja Európa legnagyobb atomerőműve.

Az ukrán katonai hírszerzés szombat este azt közölte, hogy „az orosz megszállók” a Dnyeper jobb partján lévő Vodjane faluból lövik az erőművet. Az egyik támadásban megrongálódott az egyik szivattyútelep, így részben tönkrement az atomerőmű tűzvédelmi berendezése.

A Zaporizzsja megye orosz kézen lévő területeit ellenőrző hatóságok az ukrán erőket vádolták a tüzérségi támadással. Az orosz katonai és polgári közigazgatás egyik tagja, Vlagyimir Rogov a Telegramon azt írta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fegyveresei ismét tűz alá vették Enerhodar városát és az atomerőművet. A közlemény szerint a lövedékek a Dnyeper partján csapódtak be, senki sem halt meg, anyagi kár sem keletkezett.

Zelenszkij azzal vádolta meg a megszállókat, hogy „rendkívül cinikus módon” az atomerőművet felhasználva próbálják megfélemlíteni az embereket, miközben az orosz erők az „erőmű mögé rejtőzve” lövik az ukrán kézen lévő Nikopol és Marhanec városokat.

Az ukrán vezetés nyugati szövetségesei támogatásával demilitarizált övezet kialakítását követeli a március óta orosz kézen lévő atomerőmű körül.

Mihail Uljanov, Oroszország bécsi ENSZ-nagykövete vasárnap a TASZSZ orosz állami hírügynökség jelentése szerint felszólította Ukrajnát: állítsa le az erőmű elleni támadásokat, hogy lehetővé váljon a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megfigyelő missziójának a helyszínre küldése.

Dél-Ukrajnában, ahol az ukrán hadsereg több napja ellenoffenzívát folytat, Szerhij Hlany, Herszon megye kormányzójának helyettese vasárnap közölte, hogy az orosz megszállók csak pontonhidak segítségével tudnak átkelni a Dnyeperen. Becslés szerint mintegy húszezer orosz katona tartózkodik a folyó jobb partján. Hlany szerint Oroszország a jobb partról a balra helyezi át harcvezetési pontjait annak tudatában, hogy a helyzet eszkalálódása esetén erre nem lenne ideje.

A Herszontól északra fekvő Mikolajiv megye Bereznehuvate településén egy ember meghalt az orosz erők tüzérségi támadásában vasárnap hajnalban – közölte vasárnap az ukrán katasztrófavédelem.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még