logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Vörösen izzik az égbolt Európa felett, városokat fenyeget a tomboló tűz

| Szerző: hirado.hu
Folyamatos, megfeszített munkát adnak az erdőtüzek az európai tűzoltóknak. Egyelőre úgy tűnik, hogy nincs megállás, és az augusztus semmivel sem enyhébb, mint a július volt. Montenegróban ketten megsérültek az egyik kikötőváros felett tomboló tűz oltása közben, Franciaországban pedig egyetlen éjszaka alatt mintegy 600 hektárnyi területet emésztett fel a tűz.

Hatalmas tűz ütött ki a montenegrói kikötőváros, Bar egyik strandja felett szerdán késő este. Egy tűzoltó és egy helybéli könnyebb égési sérüléseket szenvedett, az épületeket sikerült megvédeni a lángok pusztításától.

A tűz miatt leállt a közúti közlekedés és a vonatok sem jártak az érintett területeken. Az erős szél és a nehezen megközelíthető terep nehezítette a tűzoltók munkáját, ennek ellenére a hatóságok azt közölték, hogy csütörtök reggelre sikerült körülhatárolni és megfékezni a lángokat.

Kapcsolódó tartalom

Az éjszakai óriási tűz a környékbeli szakemberek hatodik beavatkozását jelentette szerdán, a szárazságban egymást érik a katasztrófák.

Az erdőtüzek lángjától vörösre festett éjszakai égbolt látványából bőven jut a francia tűzoltóknak is.

Egyetlen éjjel mintegy 600 hektárt emésztett fel a tűz Gironde megyében.

Majd a lángok továbbterjedtek a szomszéd megyére, emiatt autóutakat kellett lezárni. A forró nappalok sem segítik az oltásban résztvevők munkáját.

A szakemberek ellentüzek gyújtásával is próbálkoznak, azt várva, hogy az általuk gyújtott lángok a futótüzekével találkozva kioltják egymást. Franciaországban még soha nem okoztak akkora kárt a tüzek, mint idén. Csaknem 60 ezer hektárnyi terület égett le eddig.

Az Egyesült Királyságban dúló kánikulában futótüzet kellett oltaniuk a tűzoltóknak az essexi Canvey Island-en. A meteorológiai szolgálat a hét végéig figyelmeztetést adott ki az újabb hőhullám miatt.

A kontinenst sújtó, egymást érő hőhullámok aszályhoz és szárazsághoz vezettek, az erdőtüzek számos országban pusztítanak hosszú hetek óta.

Ajánljuk még