logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Nyilvánosak a lefoglalt dokumentumok – Trump szerint szükségtelen volt az FBI-razzia

| Szerző: hirado.hu
Az FBI ügynökei mintegy 20 doboznyi iratot foglaltak le Donald Trump volt elnök Mar-a-Lago-i otthonából az ügynökség hétfői, példátlan razziája során, derült ki a pénteken nyilvánosságra hozott házkutatási végzésből és a lefoglalt iratok jegyzékéből, melyről a Fox News hírcsatorna számolt be.  Donald Trump szerint az iratokat már feloldották a titkosítás alól, az FBI-nak szükségtelen volt bármit is lefoglalnia.

A Fox News által áttekintett végzés szerint Bruce Reinhart amerikai bíró augusztus 5-én írta alá a parancsot, amely felhatalmazza az FBI-t, hogy „2022. augusztus 19-én vagy azelőtt” és „napközben 6:00 órától 22:00 óráig” végezze el a házkutatást.

A házkutatási parancsot és az akció során lefoglalt iratok jegyzékének nyilvánosságra hozatalát Reinhart bíró péntek délután hivatalosan is engedélyezte. A parancs szerint „a kutatandó helyszínek közé tartozott a „45-ös iroda”, az összes raktárhelyiség, valamint az ingatlanon belül minden más helyiség vagy terület, amelyet az exelnök és személyzete használ vagy használhat, és amelyben dobozokat vagy dokumentumokat lehet tárolni, beleértve a birtokon lévő összes építményt vagy épületet.”  A felhatalmazás nem terjedt ki a Mar-a-Lago tagjai által elfoglalt vagy Trump és személyzete által nem használt területek átkutatására.

A Fox News továbbá hozzátette: a lefoglalt iratok jegyzéke szerint az FBI ügynökei mintegy 20 doboznyi anyagot vittek el a birtokról.

Többek között egy olyan dokumentumcsomagot is, amelyen a TS/SCI (Top Secret/Sensitive Information) felirat szerepelt, ami titkos és bizalmas jelzésű dokumentumokra utal.

Kapcsolódó tartalom

Az ilyen kormányzati minősítési szint alá tartozó iratok között szerepelhetnek emberi hírszerzési információk, illetve olyan információk, amelyek nyilvánosságra kerülése veszélyeztetheti az Egyesült Államok és más nemzetek közötti kapcsolatokat, valamint a külföldi hírszerzők életét. A minősítés azonban az Egyesült Államok elnökének mindennapi működésével kapcsolatos nemzetbiztonsági információkat is magában foglalhatja – mutatott rá az amerikai hírcsatorna.

A nyilvánosságra hozott listából az is kiderült, hogy az ügynökök négy doboz szigorúan titkos, három doboz titkos, és szintén három doboz bizalmasnak minősített dokumentumot is begyűjtöttek, konkrét részletek azonban nem derültek ki az iratokat illetően.

A jegyzéken szerepel még egy „bőrkötéses iratdoboz”, fényképeket tartalmazó mappák, kézzel írt feljegyzések, és különböző egyéb, minősített és titkos iratok is.

Kapcsolódó tartalom

A kormányzat a házkutatást a szövetségi törvények vélelmezett megsértése miatt végezte, az indokok között szerepelt többek között a védelmi információk gyűjtése, továbbítása és elvesztése, szövetségi nyomozás során iratok megsemmisítése, megváltoztatása vagy meghamisítása, információk eltitkolása, eltüntetése, módosítása. A „védelmi információk gyűjtése, továbbítása vagy elvesztése” vádja a kémkedési törvény hatálya alá tartozik – tette hozzá a csatorna.

Donald Trump és csapata azonban vitatja a minősítést, és úgy véli, hogy az információkat és a feljegyzéseket már feloldották a titkosítás alól, melyet a volt elnök Truth Social elnevezésű közösségi média oldalán is egy bejegyzésében erősített meg.

„A Biden-kormányzat nyilvánvalóan kárelhárításon van az elfuserált rajtaütésük után, ahol lefoglalták az elnök képeskönyveit, „egy kézzel írt feljegyzést” és titkosítás alól feloldott dokumentumokat” – mondta Taylor Budowich az exelnök szóvivője a Fox Newsnak.

A szóvivő továbbá kiemelte, szerinte

„ez a razzia Trump elnök otthonában nem csak példátlan, de szükségtelen is volt – és hazugságokat és célozgatásokat szivárogtatnak ki, hogy megpróbálják megmagyarázni a kormány fegyverkezését a domináns politikai ellenfelük ellen. Ez felháborító.”

 

 

 

Ajánljuk még