logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

„Bebörtönzött egyénre” cserélik a „fegyenc” kifejezést a New York-i törvényekben

| Szerző: hirado.hu
New York állam vezetése a börtönbüntetésüket töltő rabokra utaló „fegyenc” szót minden törvényben ezentúl a „bebörtönzött egyén” kifejezéssel helyettesíti. Kathy Hochul kormányzó a változás mellett azzal érvelt, hogy ideje véget vetni a büntetésüket töltő emberek megbélyegzésének és démonizálásának.

New York állam kormányzója, Kathy Hochul hétfőn aláírta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi a feltételesen szabadlábra helyezett elítéltek számára, hogy munkaidőn kívül is részt vegyenek a kötelező drogterápiás és rehabilitációs programokon, megkönnyítve számukra a nappali munka követelményeinek betartását.

Ezzel párhuzamosan a kormányzó aláírta azt a törvényt is, amely végleg kitörli a „fegyenc” szót az állami törvényekből, hogy a börtönben ülők kevésbé érezzék magukat kényelmetlenül a diszkrimináló kifejezés miatt. Elődje, Andrew Cuomo 2021-ben írt alá hasonló jogszabályt, de az nem vonatkozott az abban az évben elfogadott új állami törvényekre.

„New Yorkban mindent megteszünk azért, hogy megmutassuk, hogy az igazságszolgáltatás és a biztonság kéz a kézben járhat. Biztonságosabbá tehetjük utcáinkat és közösségeinket, ha lehetőséget adunk az igazságszolgáltatásban részt vevő embereknek arra, hogy be tudják fejezni rehabilitációs programjukat és ezzel egyidejűleg munkát is vállalhassanak.

Azzal, hogy minden New York-i emberrel méltósággal és tisztelettel bánunk, javíthatjuk a közbiztonságot, miközben egy második esélyt is biztosíthatunk számukra”

– érvelt a kormányzó, aki szerint „az olyan kifejezések használata, mint a »bebörtönzött egyén«, elismeri az elítéltek alapvető értékeit”.

Idén azonban a New York-i börtönrendszer olyan botrányok sorát szenvedte el, amelyek túlmutatnak a szavak jelentéstartalmán. Egy állami bíró szerdán több ezer, a Rikers Island börtönben raboskodó elítélt kártérítésére kötelezte New York városát, amiért megfosztották őket az alapvető orvosi ellátástól.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanezen a napon egy 25 éves férfi öngyilkos lett egy New York-i börtönben. Családja azt állította, hogy a börtönszemélyzet nem kezelte diagnosztizált mentális betegségét, és jogellenesen helyezték magánzárkába, ahol nem sokkal később végzett magával.

A tavalyi év eleje óta 27 ember halt meg a város börtöneiben személyzet súlyos létszámhiánya miatt.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még