logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Tönkretették a transzkávézót a radikális baloldali alkalmazottak

| Szerző: hirado.hu
Egyre gyakrabban bukkannak fel olyan történetek az Egyesült Államokban, amelyek tökéletesen összefoglalják a radikális baloldal gondolkodásának abszurditását. Jól illeszkedik ebbe a sorba a Mina’s World nevű kávézó sztorija, amelyet az alapítók Philadelphia első queer, transz és egyben színes bőrű tulajdonú és működtetésű kávézójaként marketingeltek.

A Mina’s World nevű kávézót két transzaktivista, Egghart és Parikh nyitotta meg, és közösségi térnek szánta, ahol a betérők „egy csodálatos kávét kaphatnak, ami nincs fehérre mosva”. Hogy ez alatt mit értettek, ki tudja, de azért gyaníthatjuk, hogy valahol a fehér felsőbbrendűség elleni harchoz lesz köze – számolt be a történetről a Daily Wire.

A kávézót felkapta a gasztrosajtó, az aktivista tulajdonos pedig elmesélte rossz tapasztalatait: korábbi munkahelyein a fehér tulajdonosok elhanyagolták a fekete és transzalkalmazottak védelmét.

Ezért is döntött saját üzlet nyitása mellett édesanyjának anyagi támogatásával, aki üzlethelyiséget biztosított az egyik tulajdonában lévő épületben.

A Mina’s World 2020-ban nyitotta meg kapuit az első vásárlók előtt, színes bőrű queer philadelphiaiak és cisz-fehér szövetségeseik élvezhették a bűntudat nélküli kávét.

Sikeresen beindult az üzlet, de a progresszív álca lehullott, amikor tavaly elindult egy Instagram-fiók, Mina’s World Workers néven.

Már a legelső posztban kizsákmányolással, feketeellenességgel és egy sor más bűnnel vádolták meg a tulajdonosokat a kávézó munkatársai.

Bár nagyon kevés konkrétummal szolgáltak, egy kifejezetten elnyomó munkahely képét festették le – azt a fajta fehér felsőbbrendűségi kávézót, amelyről annyit panaszkodtak korábban az aktivisták. Fájdalomdíjként nem kevesebbet, mint tulajdonjogot kértek a kávézóból.

Nem telt el sok idő, és egy Instagram Live-ban Egghart és Parikh megvallották bűneiket a világnak. „Bűnrészesek vagyunk az 52. utca dzsentrifikációjában és feketék ellenességében” – ismerte el komoran Egghart. Bejelentették, hogy meghajolnak a dolgozók követelései előtt, és a kávézó és az épület tulajdonjogát átadják a baristáknak.

Csak akadt egy kis probléma: az épület valójában nem a két transzaktivista vállalkozóé volt, hanem Egghart édesanyjáé. Az asszony koreai bevándorlóként sok tanulással és kemény munkával vált sikeres vállalkozóvá. Neki tényleg sikerült megvalósítania a semmiből az amerikai álmot, így nem engedett a baloldali munkavállalók követeléseinek.

Ahelyett, hogy átadta volna az üzletet az alkalmazottaknak, Eunjoo úgy döntött, elege van a proletárlázadásból, és eladásra kínálta az épületet. Az elégedetlenkedő alkalmazottak gyűjtést indítottak, hogy megvásárolhassák az épületet a nőtől. De nem jött össze elegendő pénz. Így a Mina’s World bejelentette, végleg bezárja a boltot.

 

Ajánljuk még