logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Egy hacker a sanghaji koronavírus-applikáció közel 50 millió felhasználójának adatait árulja

Egy hacker négyezer dollárért kínálja a sanghaji koronavírus-applikáció mintegy 48,5 millió felhasználójának adatait egy online fórumon – jelentette pénteken a Reuters hírügynökség.

Az eredetileg 4850 dollárért (1,8 millió forint) kínált adatokat a hacker állítása szerint a Sanghaj városában kötelezően használandó koronavírus-applikációból nyerte ki. Hogy ajánlatának hitelességét igazolja, 47 ember adatait, köztük neveket, telefonszámokat, személyi igazolványszámokat és egészségügyi azonosítókat tett közzé a Breach Forums nevű hackeroldalon még szerdán.

A Reuters megkeresésére tizenegy ember igazolta, hogy adatai helyesek, noha két ember azt állította, hogy személyi igazolványszáma nem felelt meg a valóságnak.

A Suishenma nevű applikáció, ahonnan a hacker az adatokat állítása szerint megszerezte, Sanghaj hivatalos egészségügyi rendszere, amelyet kifejezetten a koronavírus-járvány miatt vezettek be. Az applikáció használata minden sanghaji számára kötelező, ugyanis az alkalmazást és a rendszert működtető, valamint a felhasználók adatait kezelő városi önkormányzat ez alapján tudja nyomon követni a vírus terjedését, a felhasználók pedig csak az alkalmazáson segítségével tudnak belépni az engedélyköteles helyekre.

A múlt hónapban egy másik hacker azt állította, hogy a 26 milliós Sanghaj rendőrségén keresztül 23 terabájtnyi adathoz fért hozzá, amely csaknem egymilliárd kínai lakos információit tartalmazta.

A The Wall Street Journal című amerikai napilap értesülése és kiberbiztonsági kutatók szerint a hacker egy nyilvános internetes oldalon fért hozzá a rendőrség adatbázisához, amely több mint egy éven keresztül jelszóvédelem nélkül működött, így könnyedén hozzáférhető volt. Ő csakugyan áruba bocsátotta az adatokat, azt azonban nem tudni, hogy volt-e rá versenyképes ajánlattevő.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még