logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot a lett parlament

A lett parlament terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot a honlapján közzétett nyilatkozatában csütörtökön.

A rigai törvényhozás egyúttal leszögezte: „az ukrán civilek elleni erőszak célzott népirtással ér fel”. A parlament felszólította a nemzetközi közösség hasonlóan gondolkodó tagjait, hogy adjanak hangot véleményüknek.

A lett képviselők aláhúzták: az orosz csapatok betiltott lőszerekkel gyilkolják a civileket. Emellett „eszközként használják a szenvedést és a megfélemlítést az emberek és az ukrán hadsereg moráljának gyengítésére, valamint az állam működésének ellehetetlenítésére, Ukrajna elfoglalásának érdekében” – állt a nyilatkozatban.

A rigai parlament felszólította az Európai Unió országait, ne adjanak ki turistavízumot az orosz és a fehérorosz állampolgároknak.

A törvényhozók rámutattak: az orosz invázió a minszki rezsim közreműködésével zajlik. Ezért arra kérték a nemzetközi közösséget, hogy ugyanolyan szankciókkal sújtsa Fehéroroszországot, mint Oroszországot.

Kijev üdvözölte a döntést. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter megjegyezte: Oroszország régóta megérdemelte ezt azért, amit Ukrajnában csinál.

A címlapfotó illusztráció.

Ajánljuk még