logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Svédország hozzájárult egy Törökország által körözött férfi kiadatásához

Svédország csütörtökön beleegyezett egy Törökország által csalás miatt körözött férfi kiadatásába. Ez az első ilyen eset, amióta Ankara számos ember kiadatását követelte Svédország NATO-felvételi kérelmének a támogatása fejében.

A NATO-tag Törökország júniusban vonta vissza Finnország és Svédország NATO-csatlakozása ellen emelt vétóját, több heti intenzív tárgyalás után, amelyeken Ankara azzal vádolta meg a két észak-európai országot, hogy menedéket ad az általa betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) fegyvereseinek. A megállapodás részeként Törökország átadta Svédországnak azoknak az embereknek a listáját, akiknek a kiadatását kérte, de azóta elégedetlenségét fejezte ki, hogy kevés haladás történt az ügyben.

A harmincas éveiben járó férfi az első ismert eset lesz, akinek a kiadatására sor kerül a megállapodás megkötése óta.

Ez egy szokványos rutin eljárás. A férfi török állampolgár, és Törökországban 2013 és 2016 között elkövetett csalási ügyekben találták bűnösnek

– írta Morgan Johansson svéd igazságügyi miniszter a Reuters brit hírügynökség megkeresésére küldött válaszában.

A legfelső bíróság, mint rendesen, megvizsgálta az ügyet, és úgy ítélte meg, hogy nincs akadálya a kiadatásnak

– közölte a tárcavezető. Az SVT svéd televízió jelentette, hogy a férfit bankkártyával elkövetett többrendbeli csalás miatt tizennégyévi börtönre ítélték Törökországban. A férfi, akit tavaly vettek őrizetbe Svédországban, azt állítja, hogy hamis vádak alapján ítélték el, a büntetés valódi oka szerinte az, hogy áttért a keresztény hitre, megtagadta a katonai szolgálatot és kurd gyökerei vannak.

Ajánljuk még