logo

Műsorújság

×
Kövessen minket Facebook-on is!

Már követem az oldalt!

Harapós halakra panaszkodnak a turisták a dél-franciaországi tengerpartokon

Halak harapdálják a fürdőzők lábait dél-franciaországi strandokon, az átlagban negyvennégy centiméteres szürke íjhal a klímaváltozás, a tengervíz felmelegedése miatt fordul elő a sekélyebb partmenti vizekben élelem után kutatva – írta a Le Parisien nevű lap.

Csak hétfőn több mint negyven fürdőző számolt be kisebb harapásokról a spanyol határ közelében fekvő Hendaye strandján, de Cannes közelében is megharaptak egy úszót a mindössze fél méteres vízben, és hal általi harapásról érkezett hír a Saint Tropez-i öbölből is. A felső állkapcsában tizennégy, az alsóban nyolc foggal rendelkező íjhalak harapása nem fájdalmas, és nem is veszélyes az emberre, csak apró kellemetlenséget okoz.

Benjamin Lafon tengerbiológus szerint a Földközi-tenger vízének felmelegedése késztette a halakat arra, hogy a szokásosnál nagyobb területen kutassanak táplálék után. Az embert amúgy kerülő íjhalak a nyári szaporodási időszakban amúgy is agresszívabbak az átlagosnál. Az ilyenkor szokásos 21-22 Celsius-fok helyett idén jelenleg huszonnyolc fokos a tengervíz hőmérséklete a francia partok mentén, ami kedvez a múlt században a térségbn majdnem kihalt faj visszatérésének – mutatott rá Samuel Somot, CNRM francia klímakutató intézet szakértője. Az íjhal védett faj, véletlen kifogása esetén vissza kell dobni a tengerbe.

Ajánljuk még